Este stiut faptul ca locuitorii din tarile nordice castiga unele dintre cele mai mari salarii din Europa, acesta fiind si motivul pentru care scandinavii se declara cei mai fericiti dintre europeni.

Nordicii au motive sa fie fericiti chiar si cand raman fara joburi, in conditiile in care beneficiaza si de cele mai mari indemnizatii de somaj.

Danemarca este de departe cea mai permisiva tara la acest capitol, in conditiile in care indemnizatia de somaj reprezinta 90% din ultimul salariu castigat, pentru o perioada de doi ani.

Nici Finlanda nu sta mai rau, ajutorul de somaj reprezentand 85% din ultimul castig, pentru aproape un an si jumatate.

Pe locul al treilea in Europa in ceea ce priveste indemnizatia pentru cei cara raman fara loc de munca se afla Suedia, unde ajutorul este 80% din ultimele venituri. Perioada de acordare, insa, se diminueaza la 10 luni.

Dupa tarile nordice, urmatoarele locuri la facilitatile de care beneficiaza somerii sunt tarile din Benelux, unde ajutoarele se incadreaza intre 60 si 85% din ultimul salariu castigat, iar perioada de acordare depaseste un an.

In Luxemburg, de exemplu, un somer care nu are copii in intretinere castiga 80% din salariu, pe o perioada nedeterminata. Indemnizatia de somaj poate ajunge sa reprezinte 250% din salariul minim pe economie, care in acest an este de 1.300 de euro pe luna. Deci, in anumite conditii, un somer luxemburghez poate castiga si 3.250 de euro pe luna stand acasa.

Olanda ofera somerilor pana la 168 de euro pe zi (peste 3.000 de euro pe luna), in timp ce somerii belgieni primesc de la stat 60% din salariu, dar pe o perioada nedeterminata, pana la gaseirea unui nou loc de munca.

Franta isi „plateste” somerii cu o suma reprezentand de la 57 la 75% din salariul avut ianinte, sub forma unui cec saptamanal. Conditiile imupse sunt ca respectiva persoana sa fi lucrat sase luni in ultimele 22. Valoarea medie a indemnizatiei de somaj in Franta este de aproximativ 1.100 de euro.

In Marea Britanie, ajutorul de semaj se plateste in functie de varsta. Astfel, de la 16 la 24 ani, somajul este de 57 de euro pe saptamana (228 de euro pe luna), in timp ce somerii trecuti de 25 de ani primesc 72 de euro pe saptamana (288 de euro pe luna).

Nici romanii care au lucrat legal in Spania nu au de ce se plange, somajul in aceasta tara variind in functie de copiii aflati in intretinere. Ajutorul de somaj nu poate fi mai mic de 320 de euro, dar poate depasi frecvent 1.000 de euro.

Cum stau lucrurile la noi?

In Romania, legea somajului prevede ca ajutorul se somaj este egal cu 75% din salariul minim, adica 450 de lei in acest an. La aceasta suma se adauga un procent din media veniturilor din ultimul an lucrat in functie de vechime.

Cel putin asa era pana la 1 iulie. De la aceasta data, Guvernul a decis ca, pe langa alte indemnizatii, sa taie cu 15% si ajutoarele de somaj. Astfel, un somer cu mai putin de trei ani de vechime primeste 383 de lei, adica sub 100 de euro.

Perioada pentru care se acorda ajutorul de somaj este de sase luni, pentru un stagiu de cotizare de pana la cinci ani, de noua luni, pentru cei care au o vechime intre cinci si 10 ani si de un an pentru cei cu o vechime peste 10 ani.