Romanii care muncesc in Peninsula si au venit vara acasa, nu mai au liniste.

"50% dintre romanii care erau in Spania inainte sa se aplice legea sunt afectati. De pilda, se obisnuieste ca firmele sa-si scoata angajatii de la oficiul de munca pe durata concediului, ca sa nu le mai achite contributiile", spune Daniel Tecu, presedintele Fadere.

Asta a patit si un roman care lucreaza de 10 ani in constructii. Odata intors in tara de adoptie a avut parte de un soc: firma la care lucra nu l-a mai primit.

"Am dat toate actele, pasaportul, toate documentele. Si dintre baietii care am fost, zice baiatul incepe munca de maine, dar tu, Sorine, nu poti. De ce? Pentru ca s-a dat o noua lege si tu nu indeplinesti conditiile. Acum stau acasa, ca nu se poate", spune Sorin Iancu, muncitori in Spania.

E in pericol sa ramana acasa si o studenta de 29 de ani, care a muncit cu acte doi ani, si apoi a inceput studiile. Din toamna, urma sa revina in campul muncii. I s-a spus ca nu mai poate.

"Pe piata muncii eu sunt ilegala acuma. Dupa noua ani in care am muncit, am cotizat la asigurarile sociale, mi-am platit impozitele ca un bun cetatean si acum sa ma trezesc ca nu mai am drept de munca in Spania. Sunt acum ca un nou venit pe teritoriul Spaniei", spune Alina Viorica Cucu.

Ca reactie la un memoriu trimis de asociatiile de romani din Spania, Ministerul Muncii accepta ca sunt neclaritati in instructiunile pentru noua lege, care trebuie remediate, dar ca trebuie sa evitam tensiunile inutile. Problemele au fost directionate, pentru clarificari, atasatului nostru de munca in Spania.