Sindicalistii au declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii Guvernului, care a durat mai mult de trei ore, ca greva va fi suspendata, cel putin pentru urmatoarele zile, dar ca aceasta poate fi reluata oricand, daca autoritatile nu se tin de cuvant.

Am dat termen Guvernului sa faca noile incadrari pe functii pana pe 21 mai. In cazul in care vor fi semnale ca nu se tin de cuvant sau vor aparea alte probleme, legate de disponibilizari, noi suntem gata sa reluam greva oricand”, a spus presedintele FNSA, Valer Suciu.

El a explicat ca Ministerele Muncii si Justitiei au fost de acord sa retraga ordinul care impunea reincadrarea functionarilor publici si a precizat ca a primit asigurari ca toti cei care au primit salarii mai mici in ultimele luni vor primi retroactiv diferenta.

Potrivit sindicatelor, in urma reincadrarii pe functii, unii salariati au pierdut si 50% din salariu, desi in urma aplicarii legii unitare de salarizare, veniturile trebuia sa ramana la nivelul din decembrie 2009.

FNSA decisese, saptamana trecuta, sa declanseze greva generala in administratia publica locala, incepand din 5 mai, dupa ce in februarie au fost in greva de avertisment si dupa ce au organizat un miting de protest la Guvern.

Principala nemultumire a functionarilor este diminuarea veniturilor salariale, prin aplicarea legii unitare de salarizare, din cauza taierii unor sporuri si a neplatii orelor suplimentare.

Si alte federatii ale functionarilor publici au aceleasi nemultumiri legate de diminuarea salariilor si nerespectarea contractelor colective, astfel ca ameninta cu proteste de amploare.

Astfel, Federatia "Columna" picheteaza sediul Guvernului toata saptamana, in timp ce sindicalistii de la Publisind si Sed Lex ameninta ca vor declansa si ei actiuni de protest.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!