Seful FMI a spus, in discursul sustinut la ASE, ca este de datoria Guvernului sa ia masuri pentru diminuarea somajului si pentru ca numarul de oameni care nu au loc de munca sa scada.

"Unii romani ar putea sa-si mai piarda slujbele, insa ramane misiunea Guvernului de a rezolva aceasta situatie", a spus seful FMI.

Vestea buna pe care ne-a dat-o Strauss-Kahn a fost ca economia Romaniei va creste in acest an cu 1%, poate chiar 2%.

Nu este prima data cand reprezentanti ai Fondului sustin ca rata somajului va mai creste in Romania, cel putin in prima parte a anului.

Seful echipei de negociatori ai FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, intr-un interviu acordat Pro TV, la finele lunii februarie, ca este posibil ca numarul de someri sa ajunga la un milion  de persoane, in prima jumatate a anului 2010.

De altfel, si ministrul Muncii Mihai Seitan declara recent ca somajul va mai creste in urmatoarele luni, pana la o rata de 8,5%, dupa care acest indicator va scadea pana la finele anului la 7,5%.

In Romania, rata somajului ajunsese la 8,3%, la sfarsitul lunii februarie, iar numarul de someri era de 762.375 de persoane.

Referitor la deficitul bugetar si inflatie, directorul FMI spune ca tari precum Romania se confrunta cu mari provocari in acesta criza pentru ca trebuie sa cheltuiasca eficient banii de la buget.

Problema in Romania este ca nu se fac investitii precum cele din infrastructura, iar cheltuielile se indreapta spre pensii si salarii.

In privinta inflatiei nu-mi fac probleme. Este sub control. In schimb, deficitul trebuie sa ajunga la nivelul propus, adica 5,9% din PIB”, a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Pentru atingerea deficitului propus, directorul FMI nu exclude cresterea taxelor.

FMI nu poate decide asupra nivelului taxelor. Este strict decizia Guvernului. Noi doar sfatuim Guvernul sa gaseasca un mix atat intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, dar mai ales intre cheltuielile pulice pe pensii si salarii si cele pentru investitii”, spune Strauss-Kahn.

Potrivit oficialului FMI, investitiile sunt necesare deoarece la sfarsitul crizei, in regiune vor aparea tari mai puternice decat altele tocmai datorita acestor investitii facute la timp.