Nu termini nicioadata munca la ora la care ar trebui sa pleci acasa?
Se intampla frecvent sa ai de lucru si acasa si te trezesti cu telefoane de la sef chiar si in timpul tau liber?
Spui intodeauna ca e doar o situatie de moment si ca lucrurile vor intra in normal, dar nu se intampla niciodata asa?
Pe langa faptul ca, pe termen lung, munca in exces duce la scaderea calitatii si a productivitatii, in acelasi timp iti poate degrada si sanatatea.
In consecinta, daca te simti impovarat si stai in fiecare zi pestre program, este indicat sa ai o discutie cu seful, iar, in cazul in care nu se schimba nimic, poate ar trebui sa te gandesti ca nu ti-ai ales jobul potrivit.
Inainte de a lua decizii extreme, insa, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti usura munca la birou:
1.Cere-i sefului sa-ti prioritizeze sarcinile! Daca seful iti trimite mail dupa mail cu ce ar trebui sa faci in ziua respectiva si iti dai seama ca nu vei reusi sa termini pana la sfarsitul programului, discuta cu el si spune-i sa aleaga lucrurile mai importante, pentru a le face primele, iar restul il vei face daca mai ai timp.
Daca seful nu vrea sa-ti prioritizeze sarcinile pe care ti le da, atunci poti face tu asta. Asa cum faceai in facultate, cand profesorii iti dadeau zeci de carti de citit in sesiune, iar tu sintetizai la maximum si alegeai numai ceea ce ti se parea interesant, asa poti face si la serviciu. Analizeaza tot ceea ce ai de facut si apuca-te mai intai de ceea ce ti se pare mai important pentru bunul mers al lucrurilor.
2. Indrazneste sa spui NU! Specialistii in resurse umane ii sfatuiesc pe angajati sa aiba indrazneala sa spuna „Nu”, pentru ca un sef responsabil va intelege situatia si nu-i va da afara. Se intampla uneori ca, din dorinta de a face cat mai multe lucruri si cat mai bine, seful sa nu-si dea seama ca te impovareaza si ca tu nu-ti mai vezi capul de treburi.
In astfel de conditii, trebuie sa ai curajul sa-i spui ca nu poti sa faci tot ce-ti cere, pentru ca daca nu spui nimic, seful intelege ca numic nu este in neregula si-ti va da si mai mult. Cu cat faci mai multe, cu atat vei primi mai multe de facut. Daca, insa, ii atragi atentia si-i explici ca nu vei putea niciodata sa termini la timp ceea ce-ti da, seful va amana sau va pasa surplusul altor colegi.
3. Nu face lucrurile fara importanta! In general, ordinul sefului este litera de lege si ar trebui sa faci tot ceea ce-ti spune el. In cazul in care consideri insa ca ceea ce ti s-a dat nu va face decat sa te tina pe loc, fara a da plus valoare muncii tale, n-ai decat sa treci peste. Si daca seful nu observa ca nu ai facut ceea ce ti-a cerut inseamna ca nici pentru el nu a fost ceva important. Iar daca observa, explica-i de ce ti s-a parut neinteresant.
4. Nu-ti lua niciodata de lucru acasa! In speranta ca acasa vei fi mai odihnit sau ca in toiul noptii te vei putea concentra mai bine, nu vei face, de fapt, decat sa-ti ocupi si timpul liber cu probleme de la serviciu, ceea ce te va tine in continuu incordat si conectat la locul de munca. Nu vei putea sa te bucuri de o iesire dupa munca in oras, pentru ca stii ca mai ai ceva de terminat pentru a doua zi si te vei grabi sa ajungi acasa. Si nu vei face altceva decat sa-i plictisesti pe prietenii cu care iesi cu problemele tale legate de birou.
5. Inchide-ti telefonul de serviciu in timpul liber! Daca stii ca seful tau are obiceiul de a te suna chiar si dupa program, pentru a-ti mai spune sa faci ceva, sau iti trimite mailuri la orice ora, indicat este sa-ti inchizi telefonul de serviciu si sa nu-ti verifici adresa de mail de serviciu pana a doua zi. Este de la sine inteles ca seful nu trebuie sa-ti stie numarul de telefon sau adresa de mail personale!
6. Nu te mai plange ca ai prea mult de lucru si fa ceva ca sa rezolvi situatia! Daca nu faci altceva decat sa te plangi tuturor – mai putin sefului, de cat de mult muncesti peste program si de cat de obosit esti, trebuie sa faci o schimbare. Si asta poate insemna chiar si sa-ti cauti alt job. Faptul ca nu faci fata la volumul de munca va avea repercusiuni mai devreme sau mai tarziu si asupra vietii profesionale, si asupra celei personale, si mai ales asupra sanatatii. Este foarte posibil ca ceea ce faci sa nu fie jobul potrivit pentru tine si sa te descurci mult mai bine in alte domenii. Nimeni nu te poate obliga sa stai la un job caruia nu-i poti face fata.
Pe acelasi subiect mai citeste si: