PSD sustine ca pensiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala ar trebui sa fie reglementate conform practicilor Uniunii Europene si NATO, adica sa fie scoase din textul legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Sedinta de astazi a Senatului, in care se discuta proiectul legii pensiilor, a fost intrerupta o jumatate de ora, dupa ce mai multe amendamente au fost respinse de plen, printre care si cel referitor la scoaterea pensiilor militarilor din sistemul public.

Nu numai liderii opozitiei sunt impotriva eliminarii pensiilor speciale pentru militari, insusi ministrul Apararii Gabriel Oprea sustinand pastrarea actualului sistem de pensionare. Potrivit acestuia, in urma recalcularii pensiilor militarilor, acestea ar urma sa scada cu valori cuprinse intre 19% si 69%.

De cealalta parte, initiatorul legii, ministrul Muncii Mihai Seitan a precizat ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu va scadea, urmand sa se diminueze doar veniturile care depasesc acest prag, dar in niciun caz cu 69%.

Premierul Emil Boc a cerut celor doi ministri sa faca noi simulari de calcul al pensiilor militare si sa vina cu solutii. Boc a luat in calcul inclusiv varianta modificarii proiectului de lege chiar de catre Guvern.