Asa se face ca in primele doua luni ale anului 2010, aproape 8.000 de persoane s-au pensionat anticipat, iar peste 4.000 au intrat in randul celor care iau pensie de invaliditate.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Casei Nationale de Pensii (CNPAS), in lunile ianuarie si februarie, numarul celor care s-au pensionat anticipat a crescut cu 7.829 de persoane, asta in conditiile in care pe parcursul anului trecut, pensionarile anticipate scazusera cu peste 1.500 de cazuri.

Fenomenul are doua explicatii, sustin specialistii. Pe de o parte, cei care indeplinesc conditiile de iesire la pensie anticipat se grabesc sa se pensioneze inainte de intrarea in vigoare a noii legi, care aduce si penalizari mai mari.

Pe de alta parte, cei peste 45-50 de ani care isi pierd locurile de munca prefera sa se pensioneze, avand in vedere reticenta patronilor de a angaja persoane in varsta.

“Putem face o legatura intre valul de pensionari anticipate si noua lege a pensiilor, care inaspreste conditiile de pensionare anticipata. Pe de alta parte, cei care sunt amenintati cu somajul prefera sa se pensioneze anticipat, daca indeplinesc conditiile, avand in vedere ca niciun patron nu este dispus sa angajeze o persoana peste 45 de ani, iar Guvernul nu a venit cu politici de incurajare a mentinerii locurilor de munca”, a explicat, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

El a adaugat ca, daca potrivit actualei legi a pensiilor, penalizarea pentru iesirea la pensie anticipata este de maximum 35%, in cazul retragerii cu cinci ani inaintea implinirii varstei legale de pensionare, in noul act normativ, penalizarea va fi de maximum 45%.

“Pensionarea anticipata este o forma de mascare a somajului, mai ales in cazul institutiilor de stat, care desfiinteaza locuri de munca. Asa cum s-a intamplat si la sfarsitul anilor '90, cei care raman fara slujbe prefera sa se pensioneze anticipat, ceea ce duce la o crestere artificiala a pensionarilor si la o scadere a numarului de contribuabili la bugetul de pensii”, a comentat secretarul general a Asociaiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

Conform legii pensiilor, o persoana poate iesi la pensie anticipat daca are stagiul complet de cotizare si daca mai are maximum cinci ani pana la implinirea varstei legale de pensionare.

Se poate iesi la pensie anticipat si fara penalizare, dar doar in cazul in care stagiul complet de cotizare este depasit cu cel putin zece ani.

Situatia este aceeasi si in cazul pensionarilor pe caz de boala.

Desi reprezentantii Guvernului au amenintat cu pedepse aspre pentru cei care recurg la aceasta metoda fara a avea dreptul si au facut controale in mai multe judete, pensionarile de invaliditate au crescut cu peste 4.000 de cazuri, in primele doua luni ale anului. Spre compartie, pe intreg anul 2009, numarul celor care s-au pensionat pe caz de boala a fost de 14.000 de persoane.

Numarul pensionatilor de invaliditate depaseste, in prezent, 920.000 de persoane, in crestere cu peste 50% fata de anul 2001.

“Fenomenul pensionarilor de invaliditate va fi foarte greu de tinut sub control, pentru ca oamenii vor gasi intotdeauna portite de iesire la pensie, mai mult sau mai putin legal. Aceste decizii se iau in functie de prescrierea unui medic si este destul de greu de dovedit daca medicul respectiv a avut dreptate sau nu”, a precizat Petru Dandea.

In aceste conditii, desi, in prezent, varsta legala de pensionare este de 58 de ani si 10 luni, pentru femei, si de 63 de ani si 10 luni, pentru barbati, varsta medie reala de iesire la pensie este de aproximativ 54 de ani.

Acest lucru se datoreaza, pe de o parte pensionarilor anticipate sau pe caz de boala, iar pe de alta parte pensiilor speciale, care impun varste diferite de iesire la pensie. De exemplu, aviatorii ies la pensie la 50 de ani, militarii si politistii, la 55 de ani, iar magistratii, la 60 de ani.

Noua lege a pensiilor propune introducerea tuturor categoriilor speciale in sistemul public de pensii, precum si majorarea varstei de pensionare pentru aceste categorii.   

In prezent, in Romania, numarul total de pensionari depaseste 5,5 milioane de persoane, iar numarul de contribuabili la bugetul de asigurari sociale a scazut la aproximativ 4,8 milioane.