Este si cazul mai multor agricultori din Iasi si Galati care si-au investit banii stransi in solare si sisteme de irigatii si acum incearca sa faca profit.

Ion si Ioana Trifan s-au saturat - dupa cum spun ei - sa fie sclavi in Spania. Au muncit in ultimii 8 ani pe o plantatie de capsuni si acum spun ca a venit vremea sa revina acasa.

"E bine ca daca acum esti sluga, esti sluga la tine acasa, nu mai esti la altii. Ca cine pleaca si nu recunoaste... dar eu ti-o spun, e slugareala", explica Ion Trifan.

Cu ceea ce au invatat acolo si cu banii stransi in toti acesti ani si-au facut 4 solarii si un sistem de irigatii.

"Incercam sa facem la noi sa vedem daca reusim. Am pus fasole, avem rasaduri, am pus o particica de capsuni, sa vedem daca merge pamantul, incercam de toate cate putin", spune Ioana Trifan.

Produsele le vand la piata din localitate sau la pietele din Iasi . Anul acesta isi amortizeaza investitia de 4.000 de euro, iar la anul ar trebui sa castige cel putin inca pe atat.

Si in judetul Galati, trei frati au reusit sa puna in practica in comuna natala tot ceea ce au invatat in peste zece ani de munca in Italia. Au investit toti banii in solarii in care cultiva capsuni.

Primul a plecat Titi, fratele mijlociu, in varsta de 34 de ani, in 2000. Nu avea din ce sa plateasca viza, asa ca a trecut granita fraudulos. Cand au inteles care sunt secretele si au realizat ca pot face bani la fel de buni si in tara, cei trei frati s-au intors in Romania.

Fratii Spanu spera ca in 2-3 ani sa-si recupereze investitia si sa isi mareasca si mai mult afacerea. Pentru asta, au de gand sa ii cheme in ajutor pe toti cunoscutii care lucreaza inca in Italia.