Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Constanta, judecatorul Razvan Davidencu, a declarat ca magistratii au protestat astfel pentru ca sunt nemultumiti de faptul ca salariile le vor fi reduse cu 25% si de faptul ca drepturile salariale castigate prin hotarari judecatoresti le-au fost esalonate pentru perioada 2010-2012.

Actiunea magistratilor constanteni va continua si maine, cu suspendarea sedintelor in aceleasi intervale orare, urmand ca in 7 iunie sa se decida daca se va continua in acest mod sau vor fi adoptate noi masuri de protest.

Personalul din justitie a reusit sa stabileasca un record anul trecut, cand magistratii au intrat in greva, la nivel national, pentru prima data in istoria moderna a Romaniei.

Dupa zile intregi de negocieri, de promisiuni si de rugaminti, atat din partea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cat si a presedintelui Traian Basescu, magistratii au reluat activitatea dupa mai bine de trei saptamani de pauza, timp in care Romania a fost paralizata la propriu.

Reclamand subfinantarea sistemului si proastele conditii in care isi desfasoara activitatea, ceea ce nu era departe de adevar, principala miza a protestului a fost, de fapt, nemultumirea legata de treapta de salarizare pe care personalul din justirie fusese plasat in legea unitara de salarizare, precum si amanarea platii unor sporuri castigate, culmea, in instanta.

Magistratii au obtinut ce-au vrut, bucurandu-se de statutul de putere in stat, procesele au fost reluate, dar pierderile nu au fost cuantificate niciodata.