Ceferistii scapa de taierile de salarii. Nu si ceilalti angajati din companiile de stat!
Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluari, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de astazi a Executivului.
”Bugetele companiilor de stat urmeaza sa fie reevaluate. Companiile de stat care au facut deja restructurari nu vor mai intra in aceasta reevaluare. Pot da exemplul CFR, care nu va mai intra in aceasta evaluare pentru ca a facut deja restructurarile”, a declarat Ioana Muntean.
Surse oficiale, citate de Mediafax, declarau, ieri, ca Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate.
Plafonul salarial va depasi cu mult salariul mediu pe economie, urmand sa fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.
"Adunarile generale ale actionarilor si consiliile de administratie vor fi mandatate sa ceara managerilor din aceste companii si regii sa vireze unele sume catre fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cota de peste 70% va fi virata la fond. Reducerea cu 25% a salariilor in cadrul acestor companii de stat nu este posibila si nu va fi aplicata", au explicat sursele citate de Mediafax.
Angajatii CFR, Metrorex si Tarom amenintau, sapatamna trecuta, cu greva generala, in cazul in care si salariile din aceste companii vor fi reduse cu 25%.
Meroul a fost in greva, ieri, in semn de solidaritate cu bugetarii, liderul sindical Ion Radoi sustinand ca daca salariile le vor fi taiate, circulatia metroului va fi blocata din nou pana pe 15 iunie.
Pe acelasi subiect: