Reducerea pensiilor de serviciu ar putea atrage condamnarea Romaniei la Curtea Europeana de Justitie
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, la o dezbatere despre sistemul de pensii, ca dreptul la salariu si cel la pensie sunt drepturi de proprietate, consacrate de CEDO si diminuarea lor ar trebui sa tina cont de anumite criterii legale. Ea a precizat ca, in astfel de cazuri, au existat condamnari la Curtea Europeana de Justitie.
"Dreptul la salariu este un drept de proprietate, asa este consacrat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dreptul la pensie este drept de proprietate, pentru ca asa este consacrat de Curtea Europeana. Este adevarat ca ele nu sunt drepturi absolute, intangibile, dar diminuarea acestora trebuie sa se faca cu respectarea unor criterii legale, iar in privinta pensiilor, faptul ca s-a inlaturat o pensie de serviciu echivaleaza cu o expropriere. Aplicandu-se regulile de la exproprietre, Curtea Europeana de Justitie a dat condamnari pentru ca nu s-a oferit o justa despagubire in cazuri asemanatoare", a declarat Mona Pivniceru, citata de Mediafax.
De altfel, si Consiliul Legislativ, organism care coreleaza proiectele de legi cu legislatia nationala sau europeana deja existenta, a atras atentia ca taierea pensiilor speciale ar putea atrage sanctiuni din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Invocand o decizie a Curtii Constitutionale din din 2000, Consiliul Legislativ sustine ca pensiile de serviciu pentru cadrele militare si pentru magistrate nu reprezinta un privilegiu, “ci sunt justificate in mod obiectiv”, avand in vedere ca aceste categorii profesionale au anumite obligatii si interdictii pe care alte categorii nu le au.
“In acest context, relevam faptul ca atat in statele membre ale Uniunii Europene, cat si in legislatia altor state, exista si alte categorii profesionale care beneficiaza de sisteme proprii de pensionare, in functie de importanta sociala a muncii desfasurate, cum ar fi functionarii publici din domeniul sanatatii, invatamantului, functionarii parlamentari sau diplomatii. Mai mult decat atat, CEDO s-a pronuntat in mai multe cause in ceea ce priveste posibilitatea interventiei asupra pensiilor special si a decis ca acestea ar constitui o privare de libertate”, se arata in avizul Consiliului Legislativ.
Ca masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a adoptat doua legi, una pentru reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, iar alta pentru recalcularea tuturor pensiilor speciale si introducerea lor in sistemul public.
Cabinetul Boc isi va asuma, saptamana viitoare, raspunderea pe cele doua legi in Parlament. Opozitia a anuntat deja ca va depune doua motiuni de cenzura impotriva Executivului.
Pe acelasi subiect: