Doar 3.000 de noi someri in martie! Isi revine piata muncii? Vezi previziunile specialistilor!
Numarul de someri a crescut, in luna martie, in cel mai lent ritm din ultimul an, in statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) fiind inregistrati luna trecuta doar 3.000 de noi someri. Rata somajului a ajuns astfel la 8,36%, iar numarul de someri a depasit 765.000 de persoane. Cu toate acestea, valorile inregistrate raman la nivelul recordului atins in urma cu sapte ani, iar reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor nu vad o imbunatatire a lucrurilor in urmatoarele luni.
Potrivit vicepresedintelui Cartel Alfa, Petru Dandea, cauza pentru care numarul de someri nou inregistrati in martie a scazut considerabil este prelungirea masurii referitoare la somajul tehnic.
“Prelungirea scutirii de la plata CAS pentru cei care trimit angajatii in somaj tehnic a fost benefica pentru altfel numarul de someri era mult mai mare. In urmatoarele luni, nu cred ca vom mai asiista la cresteri spectaculoase a numarului de someri, dat fiind ca a venit vara si au aparut locurile de munca sezoniere. Din toamna, insa, somajul va creste din nou, avand in vedere ca si din sectorul public urmeaza sa plece cateva zeci de mii de salariati”, a spus Dandea.
Din februarie, de la intrarea in vigoare a ordonantei referitoare la somajul tehnic, si pana la jumatatea lunii martie, peste 2.000 de firme trimisesera 60.000 de salariati in somaj tehnic, din care 13.000 numai in luna martie.
Potrivit datelor de la ANOFM, angajatorii anuntasera ca au in vedere, pentru luna martie, sa concedieze peste 15.000 de angajati, din care peste 13.600 numai din sectorul bugetar. Cu toate acestea, agentiile de ocupare au inregistrat mai putin de 3.000 de noi someri luna trecuta.
“Daca a incetinit cresterea somajului, asta nu inseamna ca economia isi revine. Abia cand va scadea somajul putem vorbi despre o imbuinatatire a lucrurilor. Numarul mic de someri din martie se datoreaza si faptului ca sectorul privat si-a redimensionat deja numarul de angajati anul trecut si in primele luni din 2010, iar statul nu a facut nimic in ceea ce priveste disponibilizarile anuntate”, a explicat, pentru incont.ro, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
Vasluiul, Mehedintiul, Teleormanul si Doljul sunt judetele care au inregistrat cele mai mari rate ale somajului, acest indicator depasind 13%. Cele mai scazute valori ale somajului sau calculate in Bucuresti (2,53%), Ilfov (2,85%) si Timis (4,50%).
Pe acelasi subiect: