Pe primele locuri la training se afla vanzarile, managementul afacerii si leadership, sau relatiile cu clientii.

Potrivit reprezentantilor firmelor din domeniu, companiile se arata din ce in ce mai interesate sa reia programele de pregatire a angajatilor, in conditiile in care in 2009 au inghetat orice buget in acest sens, piata de training inregistrand o scadere cu 50% fata de anul anterior.
 
Motivul principal al reluarii pregatirii angajatilor este acela ca in 2009 s-a simtit lipsa unor programe de training pentru angajati, lipsa care s-a tradus intr-o motivatie mai scazuta, atmosfera mai tensionata sau anosta la locul de munca si uneori chiar in scaderea unor rezultate, datorata nu doar crizei, ci si lipsei de abilitati ale angajatilor, in special in vanzari, servicii cu clientii sau leadership”, a explicat, pentru incont.ro, Adriana Boscanici, managing partner la Trainart, firma care ofera programe de pregatire profesionala, membra a HR Club.

Potrivit acesteia, revirimentul pentru anul 2010 se va resimti si datorita atragerii de fonduri europene pentru instruirea si dezvoltarea resurselor umane, fie de catre companii de training, fie de catre companiile client.
 
Cei mai multi angajatori vor sa-si pregateasca salariatii in domeniul vanzarilor. "Daca in 2009 programele de vanzari erau privite cu scepticism, pe principiul ca oricum nu mai cumpara nimeni, in 2010 revin cererile de astfel de programe tocmai pentru ca atunci cand nimeni nu pare sa mai cumpere, oamenii de vanzari trebuie sa fie foarte bine pregatiti pentru a reusi sa castige noi clienti”, explica Adriana Boscanici.

Companiile pun mare accent in acest an si pe programele de management si leadership, mai ales pe fondul crizei economice, acestea avand nevoie de oameni cu aptitudini de conducatori si privire de ansamblu, care sa inteleaga piata, sa dezvolte strategii durabile pe termen lung si care sa-si motiveze echipa.

In 2010 vor reveni in actualitate si celebrele “team-buildinguri”, percepute in principal drept mici iesiri organizate de firma pentru recreere si pentru ca angajatii sa aiba posibilitatea de a interactiona si in afara orelor petrecute la serviciu.

"Un team-building este cu mult mai mult decat o astfel de iesire si un motiv esential pentru care revin in cererile companiilor este acela ca un astfel de program contribuie la crearea si mentinerea unei atmosfere pozitive de lucru, la crearea de legaturi mai stranse intre colegi, la motivarea echipei – adica exact acele efecte ale lipsei de training resimtite acut in 2009”, spune Adriana Boscanici.

Un alt program cerut este cel de imbunatatire a relatiei cu clientii (customer care), pentru ca exista o  concurenta acerba in toate domeniile, iar diferentierea nu se mai face la nivel de produs sau tehnica, ci la nivel de servicii oferte clientilor. De aceea, multe companii se orienteaza catre acest gen de programe, in dorinta de a oferi clientilor experiente premium, care sa ii fidelizeze.  

Companiile care ofera cursuri de formare profesionala pentru propriii angajati pot primi si subventii , fie din bugetul de somaj, fie din fonduri europene. Astfel, daca isi pregatesc profesional 20% din angajati, statul deconteaza firmelor jumatate din suma platita furnizorilor de servicii de pregatire profesionala.

In acelasi timp, Ministerul Muncii a lansat anul trecut si o schema de ajutor de stat pentru pregatirea angajatilor, finantata din fonduri europene, prin care se deconteaza intre 60% si 80% din suma folosita pentru training, in functie de marimea firmei.