Nu stii incotro s-o apuci in cariera? Vezi cum te poate ajuta un consilier profesional si cat te costa!
Intr-un an in care cuvintele de ordine au fost “concediere” si “somaj”, iar piata muncii s-a intors la 180 de grade fata de anul anterior, romanii sunt tot mai vulnerabili si mai debusolati in ceea ce priveste viitorul lor profesional. Si cum posibilitatile de dezvoltare sunt limitate, specialistii in resurse umane au gasit rezolvarea – consilierul in cariera. Aceasta categorie profesionala se poate considera norocoasa, avand in vedere ca este printre putinele care au avut de castigat de pe urma crizei.
Desi domeniul consilierii profesionale exista si inainte de criza economica, schimbarile radicale de pe piata muncii din ultimul an au determinat si popularizarea acestui tip de serviciu.
“Criza s-a dovedit a fi un moment bun pentru dezvoltarea domeniului, multe persoane trecand printr-o perioada de incertitudine, tranzitie, caracterizata de un nivel crescut de stres si chiar anxietate. Oamenii au apelat la astfel de servicii de suport, fie sub forma de consiliere in carierea, coaching sau consiliere psihologica”, a explicat, pentru incont.ro, Cornelia Popa, HR Project Manager la Perspective Group si membru HR Club.
Cine apeleaza la consiliere in cariera?
Fie ca si-au pierdut jobul, fie ca sunt pe cale sa ramana fara loc de munca, cei care apeleaza la consiliere in cariera trebuie sa aiba totusi disponibilitate financiara.
“Consilierea in cariera se adreseaza, in general, angajatilor de middle management sau top management, care vor sa ocupe pozitii similare si care au plecat de la fostul loc de munca cu un pachet salarial consistent”, a spus Madalina Popescu, manager general la firma de consultanta Pluri Consultants.
Potrivit specialistilor in resurse umane, la consiliere in cariera apeleaza insa si persoane care au experienta de lucru in domenii in care nu se mai fac angajari si vor sa se reorienteze sau tineri absolventi care nu stiu ce sa faca din punct de vedere profesional.
“S-a observat ca interesul pentru aceste servicii a crescut si in randul tinerilor, mai ales a studentilor, care pot avea acces la aceste servicii in centrele specializate din cadrul facultatilor, la preturi mult mai mici sau chiar gratuit”, a explicat Cornelia Popa.
Cei care au apelat in ultima perioada la astfel de servicii au fost in special interesati de informatii privind piata muncii, de modalitati de indentificare a potentialilor angajatori si dezvoltarea unor strategii de abordare a acestora, sau de cursuri de formare si dezvoltare a carierei. In general, persoane pentru care perioada de gasire a unui nou loc de munca s-a prelungit mai mult decat au anticipat.
Cat te costa sa te consiliezi profesional?
“Preturile pentru o sedinta de consiliere in cariera nu sunt uniforme, ele depind de cele mai multe ori de instrumentele utilizate, de serviciile adiacente oferite pe langa testare, de rezultatele obtinute si de acreditarile si experienta pe care un consultant le are”, a precizat Ioana Moholea, Project Manager la People Centric si membru HR Club.
Potrivit Corneliei Popa, in general o sedinta de consiliere dureaza aproximativ 50 de minute iar preturile variaza intre 20 si 30 Euro. In cazul in care se apeleaza si la instrumente licentiate pentru diverse evaluari preturile cresc, pana la a se dubla.
La ce te poate ajuta un consilier in cariera?
- Sa-ti testezi cunostintele si aptitudinile
- Sa-ti puna la dispozitie materiale de specialitate cu sugestii pentru a face cea mai buna alegere in cariera
- Sa te invete cum sa-ti faci un CV eficient si cum sa te prezinti al interviu, pentru a fi sigur de reusita
- Sa stabileasca, impreuna cu tine, o strategie in cautarea unui job
Pe acelasi subiect: