Sansa de a munci in libertate. Tot mai multi patroni angajeaza detinuti: "Sunt punctuali, nu vin niciodata bauti la serviciu si, extrem de important, nu fura"
Le-ar fi si imposibil, pentru ca sunt detinuti. Tot mai multi patroni ii prefera, chiar si in domenii in care este nevoie de calificare. Iar beneficiile se vad: la Jilava, langa Bucuresti, cererea pentru forta de munca a crescut cu aproape 20%, fata de anii trecuti. Clientii vin din agricultura, constructii, salubrizare sau confectii.
Munca in afara penitenciarului e o adevarata binecuvantare pentru detinuti. Alexandru a fost inchis pentru furt si mai are de ispasit sase luni. Lucreaza pentru o firma de electricitate. La patru zile muncite, pedeapsa i se micsoreaza cu alte cinci zile.
"Trag cat pot sa ajung cat mai repede acasa, sa-mi iau zile castig si sa ajung la copii", spune condamnatul. Leafa lui este de 1.100 de lei. Din care se alege doar 40%, restul de bani se duc in bugetul penitenciarului.
"Traim afara, e mai bine, trece timpul mai repede, luam zile castig", afirma Marian, un alt condamnat.
In timp ce toti mai multi detinuti vor sa iasa la lumina si firmele par sa ii caute. Daca pana acum cativa ani puscariasii erau folositi numai la munci grele, acum au sansa sa demonstreze ca sunt calificati dupa ce au facut anumite cursuri in inchisoare.
"Am facut un curs in penitenciar de pomicultura", precizeaza Daniel.
Meseriile invatate pleaca de la salubritate, agricultura, constructii si ajung pana la retele electrice si textile. Banii dati pe cursuri se intorc acum inzecit prin contracte semnate. "Intre 15-25% sunt solicitari tot mai mari, datorita seriozitatii de care dau dovada detinutii", afirma insp. pp. Cristian Erving Micu, purtator de cuvant al Penitenciarului Jilava.
S-a ajuns chiar in situatia in care nu toate solicitarile pot fi onorate, din lipsa de personal. Sunt prea putini gardieni, pentru ca la fiecare grup de 10 puscariasi iti trebuie si un paznic.
"Sunt disciplinati si prin statutul pe care-l au, dar si prin interventia celor care asigura paza lor. N-am avut niciun fel de evenimente in ceea ce-i priveste. Normele de productie sunt realizate si peste 100%", povesteste Aurel Petrescu, angajator.
La Jilava, detinutii au adus anul trecut penitenciarului incasari de 500.000 de euro.