La un moment dat, oricare dintre noi vrea sa se desprinda de parinti si sa realizeze ceva in viata. Iar daca in societatea romaneasca modelul este ca parintii sa-si intretina copiii inclusiv in facultate sau chiar si dupa aceea, americanii sunt recunoscuti pentru faptul ca isi cauta prima slujba inca din liceu. Si, potrivit proverbului „Cine se scoala de dimineata, departe ajunge”, cei mai cunoscuti manageri ai planetei, despre care citim in reviste si care conduc afaceri de miliarde de dolari, si-au luat viata in propriile maini de mici, iar primele joburi au fost dintre cele mai banale.
Intr-o zi, insa, acesti oameni privesc in urma si isi dau seama ca acele joburi, care aveau rolul de a le aduce cativa bani de buzunar, au fost cruciale pentru parcursul profesional de mai tarziu.
De la vanzator de hamburgeri, la profesor intr-o scoala de stat sau la muncitor pe campurile de orez din China, unii dintre cei mai puternici manageri ai lumii si-au inceput carierele in cele mai umile locuri.
Sa luam exemplul managerului general al lantului de restaurante fast-food McDonald's, Jim Skinner, care, ca orice adolescent american si-a inceput cariera in 1971, ca vanzator de hamburgeri, unde in alta parte daca nu intr-un restaurant McDonald's.
S-a format profesional intr-un mic local din Illinois si doi ani mai tarziu a absolvit “Universitatea Hamburgerilor” - asa numeste McDonald's cursurile de training pe care le ofera angajatilor.
Dupa asta, nimic nu i-a mai stat in cale si si-a continuat evolutia pe scara ierarhica pana a ajuns sa conduca el insusi intreaga afacere, cu mii de restaurante in toata lumea.
Fondatorul Dell, Michael Dell, si-a castigat primii bani de buzunar ca spalator de vase intr-un restaurant chinezesc. Si nu a fost pentru ultima data cand China a contribuit la bunastarea lui: in 2009, piata chinezeasca a fost cea mai mare piata de desfacere pentru produsele Dell, ceea ce i-a adus in conturi 4 miliarde de dolari.
Presedintele Goldman Sachs, Lloyd Blankfein si-a inceput cariera ca vanzator de bere pe stadion suporterilor echipei Yankees. Astazi conduce “Imperiul Diavolului” din industria financiara si ia bani de la cei mai bogati jucatori de pe teren.
Janet Robinson, care conduce cu succes compania care editeaza cotidianul New York Times, una dintre cele mai de incredere surse de stiri din lume, era obisnuita cu colectarea de informatii cu mult inainte de a intra in presa. Prima slujba a ei a fost ca profesoara intr-o scoala de stat din Rhode Island.
Nascut in China, fondatorul si presedintele companiei Lenovo, Liu Chuanzhi, a inceput de jos, de la muncile campului. Spre sfarsitul anilor '60 era muncitor pe culturile de orez din China. Patruzeci de ani mai tarziu, computerele de la Lenovo contribuiau la dezvoltarea tehnologica a tarii natale.
In tinerete, seful Deloitte, Barry Salzberg, se ocupa el insusi cu plata angajatilor. Era contabil la o firma si, cine stie, poate le mai dadea oamenilor si un sfat despre cum sa-si cheltuiasca banii. Astazi conduce una din cele mai mari companii de consultanta din lume.
Citeste si: