Intalnirea de astazi dintre sindicate si reprezentantii Guvernului pare sa nu fi rezolvat nimic, in conditiile in care autoritatile le-au facut doar promisiuni.

Am stabilit un program de intalniri, pentru saptamana viitoare, cu ministrul Muncii si cu cel al Finantelor, pentru a discuta problemele legate de legea salarizarii, a pensiilor si cresterea salariului minim. Dar pana nu vom vedea si actiune din partea Guvernului noi vom continua protestele incepute”, a declarat, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Astfel, sindicalistii se vor intalni luni cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, pentru a discuta propunerile acestora referitoare la legea pensiilor, iar miercuri cu ministrul Finantelor, pentru clarificari pe legea salarizarii bugetarilor. Discutiile de la Finante vor viza si majorarea salariului minim de la 600 la 705 lei.

Guvernul poate stabili, prin hotarare, salariul minim si fara acordul patronatelor. Patronii nu vor sa majoreze salariul nu pentru ca nu au bani, ci pentru ca multi dintre ei fac evaziune fiscal”, a spus Dandea.

Patronatele sunt dispuse sa majoreze salariul minim pe economie pana la maximum 650 de lei, incepand cu a doua parte a anului.

Premierul a sustinut si in fata sindicalistilor, in timpul protestului, dar si intr-o declaratie ulterioara facuta la Palatul Victoria, ca daca Romania nu continua reformele incepute, va ajunge in situatia Greciei.

"Dacă oprim reforma, pe termen mediu ajungem in situatia Greciei. Sustin dialogul social si sunt de acord ca legile salarizarii si pensiilor pot fi imbunatatite, dar trebuie aplicate", a spus Boc la finalul discutiei cu sindicatele.

Referitor la bulgarii de zapada cu care l-au intampinat sindicalistii, Boc a spus ca “la cati bulgari de zapada am avut parte in copilarie (…) un bulgare in plus nu ma sperie, fiti convinsi de acest lucru.

Cei aproximativ 200 de sindicalisti care au au participat la pichetul de astazi de la Guvern s-au plans premierului de faptul ca le-au scazut drastic salariile in urma aplicarii legii salarizarii si ca nu mai au ce pune pe masa. Pe tot parcursul “baii de multime” pe care premierul a facut-o printre sindicalisti, acestia i-au cerut demisia.

Saptamana viitoare sindicalistii afiliati la Cartel Alfa vor continua seria pichetelor in tara. In ziua discutarii proiectului legii pensiilor in plenul Parlamentului, vor organiza un miting in Bucuresti la care sunt asteptati 10.000 de participanti. Sindicatele bugetarilor ameninta si cu declansarea grevei generale in luna mai.