Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca sistemul este inclus in proiectul "Functionarul electronic", cu finantare europeana, lansat anul trecut de agentie.

"Noul sistem, in premiera nationala, va fi implementat in luna august si face parte dintr-un proiect cu finantare europeana de 3,4 milioane de euro, castigat de AJOFM Cluj anul trecut, «Functionarul electronic». La sediile AJOFM Cluj si Alba vor fi amplasate 22 de info-touch-uri, pentru confirmarea vizei lunare de somaj si eliberarea adeverintelor pentru asistatii social direct beneficiarilor. La info-touch-uri vom adauga cel mai nou suport extern de memorie, similar cu cel de amprenta digitala. Principiul de functionare este introducerea degetului in acest suport, iar prin vibratiile degetului este identificata persoana beneficiara", a explicat Don.

Potrivit acestuia, sistemul este "cel mai modern de preluare de informatie externa" care exista pe piata in momentul de fata.

Don a precizat ca somerii si asistatii social din judetele Cluj si Alba vor merge sa isi vizeze lunar somajul sau sa li se elibereze adeverinte fara a mai fi intampinati de un angajat al AJOFM, ci de aceste info-touch-uri.

"Munca ne va fi mult usurata odata cu introducerea noului sistem, se vor reduce foarte mult cozile pe care le aveam cu realizarea celor doua activitati, de viza pentru somaj si de eliberare a adeverintelor pentru asistatii social", a precizat Daniel Don.

Peste 1.000 de someri merg zilnic la AJOFM Cluj pentru viza de somaj.

In judetul Cluj, rata somajului este de 4,5 la suta, fiind inregistrati 17.500 de someri, din care 13.000 sunt indemnizati.