Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu (foto), a declarat, dupa intalnirea cu patronatele, ca in acest moment se fac simulari pentru stabilirea coeficientului minim din legea unitara de salarizare, mergandu-se pe variantele 640, 675 si 705 lei.

Eu am un numar de salariati si o anumita suma pe care trebuie s-o impart. Nu s-a stabilit inca nimic referitor la coeficientul minim din legea salarizarii, dar valoarea de 640 de lei pentru coeficientul 1 din legea salarizarii ne permite sa ne incadram in suma de care dispunem pentru plata tuturor salariatilor”, a spus Mocanu, pentru incont.ro.

Potrivit acestuia, nu se poate vorbi despre o reducere a coeficientului de la 705 lei, cat a fost slabilit anul trecut, prin legea 330, la 640 de lei, in conditiile in care, dupa reducerea cu 25% din iulie, salariul minim de incadrare de la stat a ajuns la 600 de lei, egal cu cel din privat.

Totodata, Guvernul va aplica, incepand de la anul, o noua lege a salarizarii, cu alti coeficienti si alta ierarhizare a functiilor, care va inlocui total actuala lege 330.

In ceea ce priveste salariul minim din mediul privat, patronatele merg pe ideea pastrarii actualului salariu minim pe economie, de 600 de lei, pentru muncitorii necalificati, urmand ca celelelte trepte, in functie de calificare, sa se stabileasca la nivel de ramura, intre sindicate si patronate.

Sindicatele, in schimb, nici nu vor sa auda de valori atat de mici ale salariului minim, confederatiile sindicale cerand cel putin 750 de lei.

O noua intalnire intre cele trei parti, sindicate, patronate si Guvern, va avea loc si saptamana viitoare.