Andronescu a afirmat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu mai multi directori de scoala, precum si cu reprezentanti ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia ca trebuie introdusa o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

"Se contureaza ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru inseamna ca vom avea bacalaureatul national, pe care-l si avem acum, cu aceleasi probe, cu acelasi continut, iar bacalaureatul profesional sa-l gandim ca o forma de finalizare pentru cei care nu tintesc invatamantul superior, dar vor sa mearga in productie. In felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dam o certificare a capacitatilor lor profesionale", a spus ministrul Educatiei, dupa sedinta de Guvern, potrivit Mediafax.

Ecaterina Andronescu a precizat ca probele de competente la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul national, dar vor fi adaugate un proiect si o proba practica, precum si un examen scris la educatia antreprenoriala.

"Daca absolventul de liceu sustine bacalaureatul national sau bacalaureatul profesional este obtiunea lui. El decide ce face cu viata lui mai departe. Daca merge in invatamantul superior, atunci va opta, probabil, pentru bacalaureatul national, daca va merge spre intrarea pe piata muncii probabil ca va opta pentru acest bacalaureat profesional", a mai spus Andronescu.

Jumatate dintre elevii care au raspuns chestionarelor privind structura bacalaureatului din 2013, trimise de Ministerul Educatiei, au optat pentru pastrarea actualei forme a examenului, iar tot atatia vor probe diferentiate.

Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus ca introducerea bacalaureatului diferentiat inca de anul viitor este o eroare majora, intrucat elevii nu sunt pregatiti pentru aceasta schimbare.