Absolventii trebuie sa aiba curajul sa aleaga intre un somer cu diploma si un meserias bine platit. Rezultatele bacalaureatului care se contureaza cel putin la fel de proaste ca in 2011 reprezinta o dovada ca un an de zile sistemul de invatamant a fost incremenit.

Unii elevi nu mai invata deloc in anii de liceu. Poate ar trebui inscrisi la o scoala de meserii, spun profesorii, nu impinsi sa dea bacalaureatul.

"Nu toata lumea poate sa invete integrale, derivate, fizica cuantica, teoria literaturii romane, critica literara si asa am ajuns la asa rezultate. O treime mergeam la scoala profesionala, aceia au ingrosat randurile", spune Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei pentru Educare si Cercetare.

Cifrele au fost rusinoase. In 11 judete, numarul elevilor promovati a scazut si cu o treime fata de anii anteriori.

De ani buni elevii invata doar pentru a obtine diplome, hartii goale care sa ateste ca au terminat o scoala, dar care nu le garanteaza si un loc de munca. Practic, sunt someri cu diploma, la fel ca absolventii de facultate, care nu-si gasesc de lucru.

"La noi a fost conceptia asta paguboasa ca toata lumea sa faca liceul, sa dea BAC-ul si sa contribuie cu taxe la invatamantul superior sa imbogateasca la fabricile de diplome. Acum platim aceasta conceptie paguboasa. Au inteles acum tinerii ca o diploma fara acoperire cu competente si cunostinte in piata muncii nu mai are cautare, nu mai are intrebuintare", explica Stefan Vlaston.

"Trebuie sa vedem ce s-a intamplat, au profesorii clasificare, elevii au fost la ore, au absente, n-au absente?", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

O ipoteza socanta este lansata de reprezentantii Centrului Intrernational Antidrog - CIADO, care sustin ca dezastrul de la bacalaureat este strans legat de consumul de etnobotanice. In ultimii doi ani, in mediul preuniversitar s-ar fi dublat consumul de droguri de la 5 la 10 la suta.