Fie ca este vorba despre ridicarea gunoiului menajer sau de imbalsamarea cadavrelor, multa lume prefera sa nu se gandeasca la faptul ca este nevoie si de astfel de servicii pe care trebuie sa le faca cineva.

Iar cand vedem cu cat sunt platite aceste activitati, parca incepem sa ne gandim de doua ori inainte de a refuza o astfel de indeletnicire.

Asta in America, pentru ca la noi unele dintre ele sunt privite ca fiind la marginea societatii, iar remuneratia se invarte undeva in jurul salariului minim pe economie.

Iata mai jos top 10 meserii murdare, dar banoase, realizat de americani:

1. Instalator

In societatea moderna, ideea de a trai fara instalatie sanitara este de neconceput. Nici nu ne mai putem inchipui viata fara a avea in permanenta apa curenta, rece sau calda, pentru necesitatile zilnice. In acest context, instalatorii nu se pot plange de somaj.

Meserie care face parte, insa, dintre cele mai murdare din lume, in conditiile in care instalatorii trebuie sa scoata murdaria din spatiile ascunse si inguste din pereti sau din casa. Si pe langa faptul ca este o meserie periculoasa, daca ne gandim ca instalatorii trebuie sa lucreze pe conducte cu apa fierbinte, nici programul nu este unul comod, lucratorii fiind solicitati la orice ora din zi si din noapte.

Toate aceste incoveniente au si o rasplata: venitul anual al unui instalator poate ajunge si la 50.000 de dolari pe an.

2. Angajat la morga sau la pompe funebre

Majoritatea culturilor au traditii veci si ritualuri funerare specifice cand vine vorba de inmormantare. Unele dintre aceste traditii presupun tratamente speciale pentru morti, in incercarea de a mentine cadavrele cat mai bine conservate. Daca egiptenii isi mumificau mortii, multe culturi moderne ii imbalsameaza, iar acest lucru nu este deloc placut pentru cei care o fac.

Corpul trebuie spalat cu sapunuri speciale, apoi sangele este drenat, dupa care cei care imbalsameaza injecteaza un lichid special. Gura si ochii se fixeaza cu fire si lipici pentru a nu se deschide in timpul funeraliilor. Unele familii cer chiar machierea raposatului, sa i se faca manichiura sau sa fie barbierit, in cazul barbatilor.

Te ia cu fiori numai cand citesti despre asta! Asadar, cine ar face asa ceva? Sunt persoane care au suficient sange rece, poate si pentru faptul ca ajung sa castige peste 40.000 de dolari salariu anual.

3. Miner

Meserie pe cat de periculoasa, pe atat de murdara. Chiar daca in ultimele decenii mineritul s-a schimbat radical, totusi ramane o meserie grea. Pe langa bolile profesionale care pot aparea, minerii sunt in permanenta in pericol, din cauza exploziilor si a surparii minelor.

Pe langa pericolele pe care le implica, meseria de miner este si una dintre cele mai murdare. Si nu vorbim doar de murdarirea mainilor; praful din mina se imprima in haine, se ridica in aer, provocand imbolnavirea muncitorilor.

Dar, desi munca in mina este o condamnare la moarte, banii sunt tot bani, chiar si manjiti cu praf de carbune. In Virginia de Vest, unde mineritul este una dintre cele mai dezvoltate industrii, minerii castiga in jur de 65.000 de dolari pe an.

4. Lucrator pe conducte si in canale

Soareci, mizerie, pasaje intunecate, uneori si cadavre, de asta au parte cei care trebuie sa intre in canale si sa repare conductele din subsolul oraselor. Activitatea acestor oameni se desfasoara in proportie de 99% in tunelele de sub pamant, cautand si reparand conductele care colecteaza apa folosita dintre-un oras intreg.

Pe langa mirosul insuportabil, gandaci si sobolani, au existat cazuri in care muncitorii au gasit si cadavre de animale sau chiar de oameni.

Inainte sa spunem despre cei care isi aleg aceasta meserie fara sa-i oblige nimeni ca trebuie sa nu fie sariti de pe fix, sa vedem si cat castiga: peste 60.000 de dolari anual. Si asta, fara a avea cine stie ce studii.

5. Pescar

Cand vorbim despre pescuit ne gandim la o dupa-amiaza linistita pe malul lacului, sub razele caldute ale soarelui. Poti fi surpins sa afli, insa, ca meseria de pescar este una dintre cele periculoase din Statele Unite, in care au loc cele mai multe accidente de munca. Vorbim aici de angajatii de pe navele de perscuit.

Pericolele pe un astfel de vas se intalnesc la tot pasul. Si daca marinarii iscusiti stiu cum sa faca fata unei furtuni pe mare, pot aprea probleme in manevrarea ustensilelor pe care le folosesc la transarea pestelui.

Iar daca, din neatentie, un muncitor cade peste bord, daca nu se ineaca, sigur moare inghetat. Munca pe un vas de pescuit este si extrem de obositoare, in conditiile in care o tura poate ajunge si la 21 de ore de munca pe zi.

Dar, pe cat este de periculoasa, pe atat de bine platita este meseria de pescar, salariul anual depasesind frecvent 60.000 de dolari.

6. Spalator de toalete publice

Chiar daca de cele mai multe ori ne gandim ca nu vom folosi niciodata o toaleta publica, se intampla uneori ca o astfel de toaleta sa fie salvatoare. Iar fara cei care le curata de cateva ori pe zi, aceasta experienta ne-ar marca pentru mult timp.

Cei care se ocupa de curatenie nu se pot lauda cu cea mai frumoasa meserie din lume. Ei trebuie sa stranga hartia igienica folosita si sa spele toata suprafata, inclusiv peretii care, de cele mai multe ori, sunt si ei stropiti.

Si cum curatarea unei toalete publice nu dureaza mai mult de cateva minute, lucratorii pot ajunge si la recordul de 60 de toalete pe zi. Dar rasplata este pe masura – 50.000 de dolari pe an.

7. Lucrator pe platformele petroliere

Daca ne gandim cati bani se fac in industria petroliera, am fi tentati sa credeam ca angajatii din acest sector sunt printre cei mai fericiti. Nu este deloc asa, daca ne gandim ca de cele mai multe ori, munca se desfasoara pe platforme in mijlocul oceanului, iar meseria de perolist este una murdara si periculoasa.

Pe langa cele 12 ore de lucru pe zi, munca pe platformele petroliere implica pericolul exploziilor si al incendiilor in permanenta.

Cei care sunt suficient de curajosi si de puternici sa faca acest lucru, depasesc frecvent 40.000 de dolari pe an. Castigurile cresc substantial daca ai studii de specialitate.

8. Gastroenterolog

Cateodata, unul dintre cele mai dificile lucruri este acela de a privi in interiorul nostru. Si nu vorbim aici despre cautarea sinelui, ci despre una dintre cele mai importante ramuri din medicina – gastroenterologia.

Tot ceea ce mancam parcurge un drum de peste 7,6 metri prin sistemul nostru digestiv, iar cand apare o problema apelam la un gastroenterolog, care trebuie sa verifice sistemul de la introducerea alimentelor in stomac si pana la iesire. Ceea ce, dupa cum lesne ne dam seama, nu este placut deloc.

De aceea nici nu este de mirare ca remuneratia anuala a unui medic gastroenterolog pleaca de la 250.000 de dolari si poate depasi 400.000, in functie de experienta si de gradele obinute de-a lungul carierei.

9. Gunoier

Multi dintre noi se spala pe maini imediat ce duc gunoiul la ghena, iar daca s-ar putea sa nu facem asta deloc ar fi perfect.

Ce sa mai zica cei care asta fac toata ziua, dis de dimineata si pana seara? Pe langa faptul ca este poate cea mai murdara dintre meserii, este si una dintre cele mai solicitante, in conditiile in care programul de lucru incepe la 3-4 dimineata, iar turele depasesc frecvent timpul normal de lucru.

Este in acelasi timp o meserie periculoasa, gunoierii fiind frecvent accidentati de masinile din trafic in timp de ridica tomberoanele.

Din aceste motive, salariul orar al unui gunoier ajunge si la 16 dolari pe ora, in timp ce anual se poate ajunge si la 60.000 de dolari, in functie de orele suplimentare lucrate.

10. Cel care curata locul unei crime

Crimele si sinuciderile implica si mult sange, iar aceasta meserie nu este pentru cei slabi de inima. Si chiar daca cei care se ocupa cu asa ceva sunt puternici din punct de vedere emotional, caderile nervoase sunt des intalnite in aceasta meserie.

In functie de cat de murdar este locul, curatarea poate dura de la cateva ore la cateva zile. Dar cei care curata locul producerii unei crime nu se plang prea mult din aceasta cauza, pentru ca sunt platiti cu ora. Cu putina experienta, se pot castiga in jur de 75.000 de dolari pe an facand curat dupa ce politia a terminat investigatiile la locul producerii incidentului. Daca mai ai si studii in domeniu, castigurile anuale pot depasi 100.000 de dolari.

Sursa: howstuffworks.com