Te gandesti sa-ti schimbi meseria? Poate ca ar fi bine sa verifici mai intai lista de mai jos, care contine meseriile care sunt printre cele mai periculoase.
Desi datele prezentate reflecta realitatile americane si pot varia de la un stat la altul, aceste meserii sunt la fel de periculoase oriunde ar fi practicate.
1. Lucratori pe turnurile de telefonie mobila – rata mortalitatii: 184 la 100.000
Desi nu pare, la o prima vedere, aceasta meserie este una dintre cele mai periculoase in America. De ce este atat de periculoasa? Companiile de telefonie mobila incearca, in mod constant, sa construiasca mai mult si mai repede si sa ajunga cat mai sus. Pe de alta parte, marile companii angajeaza, de cele mai multe ori, firme mici pentru astfel de constructii, firme care nu au experienta sau echipamentele de protectie necesare.
2. Pescari comerciali – rata mortalitatii: 142 la 100.000
Este o alta meserie din cauza careia se moare destul de frecvent in Statele Unite, in conditiile in care se raporteaza in jur de 51 de decese, in medie, pe an. Obligati sa lucreze cu echipamente grele, in conditii meteo dintre cele mai dificile, cu furtuni pornite din senin si valuri salbatice si neavand unde sa fuga pentru a se proteja, pericolele acestei meserii cu siguranta ca nu sunt putine.
3. Personal aerian – rata mortalitatii: 88 la 100.000
Desi atunci cand vorbim de accidente aeriene, tindem sa ne gandim la prabusirea avioanelor de pasageri, cele mai multe astfel de accidente se petrec in cazul zborurilor care testeaza diferite echipamente sau cu avioanele folosite in agricultura.
De exemplu, personalul care piloteaza avioane care se ocupa cu tratamentul culturilor muncesc multe ore pe zi, sunt expusi la substante chimice si zboara foarte aproape de firele de inalta tensiune. In aceeasi situatie se afla si pilotii de elicoptere, care trec prin aceleasi pericole.
4. Taietorii de lemn – rata mortalitatii: 81 la 100.000
Echipati cu obiecte periculoase, ca de exemplu drujbe sau fierastraie, cei care lucreaza cu lemnul muncesc de cele mai multe ori in conditii improprii si in locuri nepotrivite. Taietorii de copaci, de exemplu, sunt pusi in pericol de caderea acestora sau a crengilor. Desi pentru o vreme a fost cea mai periculoasa meserie, majoritatea companiilor de cherestea au luat masuri de siguranta a angajatilor si numarul celor care mor din aceasta cauza s-a diminuat.
5. Constructorii de platforme metalice – rata mortalitatii: 61 la 100.000
Sunt cei care construiesc platformele metalice gigantice pentru cladiri, poduri sau alte structuri mari. Este de la sine inteles ca nu este o meserie pentru cei slabi de inima, un singur pas gresit fiind fatal. Desi in ultima perioada se folosesc echipamente de protectie dintre cele mai moderne si nu se mai munceste in conditii meteo nefavorabile, media celor care isi pierd viata in accidente de munca depaseste 30 de persoane anual.
6. Gunoierii – rata mortalitatii: 42 la 100.000
Fie ca este vorba despre cei care aduna resturile de pe santiere, fie ca sunt cei care colecteaza gunoiul menajer, rata mortalitatii in aceasta meserie se mentine ridicata. In marile orase, gunoierii se expun frecvent la riscul de a se taia sau de a fi loviti de masini in timp ce incarca gunoiul pe strada. Pe langa aceste pericole, acestia se expun si risului de a se contamina cu diferite substante toxice si chimice care le pot cauza boli incurabile.
7. Fermierii – rata mortalitatii: 38 la 100.000
Nevoiti sa lucreze multe ore pe zi, accidentele sunt inevitabile. Fie ca este vorba de marile ferme sau de cele mici, detinute in familie, munca in agricultura este repetitiva si se desfasoara pe perioade lungi de timp, folosindu-se echipamente periculoase sau substante chimice nocive. Neatentia sau folosirea unor echipamente inadecvate pot duce la incidente grave cum ar fi accidente de tractor sau otravire. Ca sa nu mai vorbim despre cei care lucreaza cu cai naravasi!
8. Constructorii de acoperisuri – rata mortalitatii: 35 la 100.000
Obligati sa care echipamente grele, sa lucreze in conditii impropii, in caldura sau in frig, pentru perioade lungi de timp, muncitorii sunt tentati, de multe ori, sa uite de masurile de protectie si de siguranta, pentru a termina treaba mai repede. Ceea ce le poate fi fatal, in conditiile in care lucreaza la inaltimi asa de mari. Potrivit statisticilor, in ultimii ani, numarul celor care mor in accidente de munca s-a dublat.
9. Lucratorii la retelele electrice – rata mortalitatii: 34 la 100.000
Una dintre cele mai periculoase meserii, daca ne gandim la riscurile la care se expun cei care trebuie sa se catere pe stalpii de inalta tensiune si sa stea suspendati pentru a face reparatii. Desi echipamentele de protectie sunt dintre cele mai sofisticate, acest lucru nu a pus capat mortalitatii in aceasta meserie.
10. Soferii de camion – rata mortalitatii: 27 la 100.000
Aceasta meserie a intrat in top 10 al celor mai periculoase pentru ca 12% din totalul accidentelor de munca au loc in randul soferilor de camin, poate si pentru ca este una dintre cele mai raspandite. Soferii sunt indelung pregatiti inainte de a pleca la drum, ceea ce este absolut necesar. Conducatorii masinilor de pasageri devin agitati cand vad un autocamion apropiindu-se si, pentru a-i apara pe acestia, soferii de camion pierd controlul asupra volanului si sunt implicati in accidente. 70% dintre incidentele raportate s-au produs din aceasta cauza.