Cei 400 de studenti din Romania, Ucraina, China si Nigeria se plang de conditiile de munca de la o fabrica de impachetare a ciocolatei din Palmyra, Pennsylvania, unde au lucrat in ultimele saptamani. Atunci cand s-au inscris in program se asteptau la cu totul altceva.

Studentii au venit in Statele Unite prin programul Summer Work and Travel, atrasi de promisiunea unei slujbe temporare, care le-ar permite sa castige bani, sa calatoreasca si sa experimenteze stilul de viata american. 

Insa spun ca sunt platiti extrem de prost. Mai exact, 44.56 dolari, castig net, pentru 26 de ore de munca. Si asta in conditiile in care doua treimi din suma se duc pe transport si cazare.

In plus, experienta lor in societatea americana a fost foarte diferita fata de ce se asteptau. "Nu exista niciun schimb cultural, niciunul", a declarat Zhao Huijiao, in varsta de 20 de ani, student la relatii internationale si originar din Dalien, China. "Este doar munca, munca mai rapida, munca", a adaugat el.

Tinerii sunt sustinuti de sindicatele locale.

Organizatorii de la Consiliul pentru Turism Educational se apara spunand ca studentii nu sunt discriminati la salariu  si ca stiau din timp care sunt conditiile programului.

In fiecare vara, Departamentul de Stat aduce cateva mii de studenti straini in Statele Unite in cadrul programului international Work and Travel. De-a lungul anilor, programul le-a oferit unor studenti din tari indepartate sansa de a fi inclusi in societatea americana de zi cu zi si de a-si face prieteni. Acum Departamentul investigheaza situatia.