Mitul sutelor de mii de joburi aduse de noul Cod al muncii, spulberat de Statistica: Doar 54.000 de noi joburi, nu 600.000
Sa numeri locurile de munca doar prin contractele nou semnate si nu prin diferenta de sold este ca si cum o persoana si-ar masura economiile numai prin banii castigati, nu si prin cei cheltuiti. Asa ca cele aproape 600.000 de noi contracte de munca aduse in doua luni de schimbarile noului Cod al muncii au starnit curiozitate, scepticism si neintelegeri in randul angajatorilor, pentru ca nicio companie mare nu a anuntat in ultima perioada ca face angajari masive.
Mai mult, nici economia nu si-a revenit in asa fel incat IMM-urile din toata tara sa dea drumul la angajari, scrie Ziarul Financiar.
Numarul de salariati din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la inceputul lunii mai (cand a intrat in vigoare noul Cod al muncii) pana la sfarsitul lunii iunie, arata cea mai recenta publicatie a Institutului National de Statistica (INS). In aceeasi perioada reprezentantii Inspectiei Muncii au raportat un numar de 587.609 de contracte de munca nou- incheiate. Practic, fiecarui salariat nou inregistrat la Statistica i-ar corespunde 10 contracte de munca, lucru greu de crezut.
Problema este ca Inspectia Muncii a raportat numai numarul de contracte de munca nou-incheiate, nu si pe cele care se desfiinteaza, natural, in cursul unei perioade.
Singurele date recente privind numarul de contracte de munca desfiintate sunt cele 128.800 de contracte de munca din cele aproape peste 730.000 de contracte nou-incheiate in perioada 1 mai - 25 iulie, prezentate de ministrul muncii Sebastian Lazaroiu.
Practic, daca se face o medie lunara, rezulta ca din mai incoace in fiecare luna s-au incheiat peste 243.000 de noi contracte de munca din care s-au desfiintat 43.000, ceea ce inseamna ca raman 200.000 de noi contracte lunare care ar putea fi asociate numarului de joburi nou-create.
Ceea ce a uitat Inspectia Muncii sa precizeze de fiecare data cand facea aceste anunturi a fost evolutia numarului de contracte desfiintate din cele vechi, adica din totalul celor peste 6,3 mil. contracte active.
Citeste si
Bani albi pentru zile negre. Topul tarilor in care locuitorii economisesc cei mai multi bani