"Nu are rost sa mai pierdem vremea cu un ministru care nu tine cont de partenerii sociali", a spus presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Din partea patronatelor, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a spus, la randul sau, ca prin proiectul de act normativ se urmareste desfiintarea sindicatelor si patronatelor.

"Prin desfiintarea sindicatelor si patronatelor, Romania iese din sfera democratiei", a spus Coraci.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au sustinut ca negocierile nu mai pot continua, astfel ca vor trimite premierului solicitarea de a-l demite pe ministrul Muncii, Ioan Botis.

Partenerii sociali cer, de asemenea, medierea presedintelui Train Basescu in discutiile pe modificarea Codului Muncii, schimbari care nu sunt acceptate nici de sindicate si nici de patronate.

Presedintele a avut, insa, o reactie dura, saptamana trecuta, la adresa sindicatelor, solicitandu-i ministrului Ioan Botis sa adopte Codul Muncii cu sau fara acceptul partenerilor sociali.

Vezi AICI declaratiile presedintelui!

Pe de alta parte, ministrul Botis a spus ca, indiferent de rezultatul negocierilor, Codul Muncii trebuie finalizat pana pe 21 ianuarie, pentru a fi prezentat in Guvern.

Care este miza modificarii Codului Muncii?

Inca de cand Guvernul a anuntat intentia de a modifica legea fundamentala care reglementeaza relatiile de munca din Romania, sindicatele au respins din start ideea.

Surprinzator este faptul ca nici patronatele nu sunt de acord cu aceste modificari, in conditiile in care Guvernul sustine ca schimbarile vor viza flexibilizarea relatiilor de munca, in sensul ca patronii vor putea face concedieri mai usor si vor avea mai multe posibilitati sa incheie contracte pe perioada determinate.

Si daca la inceputul actualei guvernari, partenerii sociali au avut sprijinul ministrului de atunci al Muncii, Marian Sarbu, cel care a elaborat actualul Cod si care nu dorea schimbarea legislatiei, dupa demisia acestuia, in Ministerul Muncii au inceput discutiile pe modificarea legii.

Timp de jumatate de an, reprezentantii Guvernului nu au recunoscut ca se lucreaza la modificarea Codului Muncii, dar in luna noiembrie, ministerul a venit cu un proiect elaborat deja, fara consultarea sindicatelor si a patronatelor.

Acestia au acuzat Puterea ca a lucrat la la proiect cu reprezentantii investitorilor straini, care vor sa dereglementeze piata muncii din Romania, iar dupa noile prevederi angajatii vor ajunge sclavi.

Citeste si:

Angajatii romani, la mana strainilor! Modificarile la Codul Muncii, elaborate de investitori!

Ce se va schimba in Codul Muncii?

Sub pretextul flexibilizarii relatiilor de munca, investitorii straini au propus Guvernului eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national si inlocuirea acestuia cu contracte la nivel de ramura sau chiar de societate.

In acest fel, fiecare companie ar putea sa-si impuna propriile reguli referitoare la conditiile de lucru si la salarizare, fara ca aceste conditionalitati sa fie trasate la nivel national.

Pe de alta parte, patronii de multinationale mai cer si flexibilizarea conditiilor in care se pot incheia contracte pe perioada determinata, precum si simplificarea procedurilor de concediere.

VEZI AICI TOATE MODIFICARILE PROPUSE LA CODUL MUNCII!