Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (FIC) saluta initiativa Guvernului, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, de amendare a legislatiei muncii.

Cresterea competitivitatii economiei romanesti si a atractivitatii ei pentru investitori, precum si consolidarea sectorului privat depind in mare masura de piata fortei de munca, potrivit unui comunicat al celor doua organizatii de investitori straini din Romania.

Potrivit celor doua organizatii, pot fi aduse imbunatatiri cel putin in mai multe "aspecte" ale Codului Muncii, inclusiv prin eliminarea discriminarilor pozitive acordate liderilor sindicali si reprezentantilor salariatilor, prin regimul de protectie acordat acestora impotriva concedierii, sau cel putin limitarea acestei protectii.

AmCham si FIC propun, de asemenea, aplicabilitatea contractului colectiv de munca la nivel superior doar angajatorilor si salariatilor care au participat sau au fost reprezentati la negocierea acestuia.

Totodata, reprezentantii investitorilor straini considera necesara o mai mare individualizare a timpului de munca si a timpului de odihna, prin introducerea posibilitatii acordarii repaosului saptamanal in doua zile neconsecutive, la cererea salariatului si cu acordul angajatorului.

In opinia AmCham si FIC, principalele elemente care sustin ideea de flexibilitate si competitivitate in proiectul Codului Muncii supus dezbaterii sunt, printre altele introducerea criteriului performantei in ceea ce priveste angajarea si concedierea salariatilor, precum si modificarea prevederilor cu privire la contractul individual de munca incheiat pe durata determinata, in sensul transformarii acestuia intr-un instrument real pentru angajator si salariat.

De asemenea, individualizarea timpului de munca si a timpului de odihna, in sensul luarii in considerare a nevoilor actuale si reale ale companiilor si salariatilor si posibilitatea agrearii, prin contractul individual de munca, a unui termen de preaviz mai lung, raportat la functia ocupata de catre salariat, in cazul demisiei sunt elemente care ar duce la o mai mare flexibilizare a pietei muncii.

FIC si AmCham au agregat si uniformizat puncte de vedere a aproximativ 400 de companii membre, reprezentand in jur de 300.000 de angajati, peste o treime din PIB si trei sferturi din capitalul strain investit in Romania.

Ministerul Muncii a venit cu o serie de propuneri de modificare la Codul Muncii pe care le-a supus dezbaterii publice, informatiile initiale fiind ca Guvernul vrea sa le adopte pana la sfarsitul anului.

Premierul Emil Boc a promis, ieri, sindicatelor, ca va amana cu o luna, pana pe 21 ianuarie, modificarea Codului Muncii, timp in care asteapta propunerile sindicatelor si patronatelor incepand de miercuri.

Organizatiile sindicale si cele patronale, pe de alta parte, nu sunt de acord cu modificarile propuse la legislatia muncii si nu sustin schimbarea legii.