Ministrul de Interne, Dupa 20 de ani: “Voi mai face schimbari in MAI“
UPDATE. Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata astazi la Pro TV, ca are in continuare nemultumiri legate de oameni din minister, face evaluari si va mai face schimbari.
Concursul pentru incadrarea in sistem a celor 2.300 de absolventi ai scolilor de politie va incepe dupa Pasti, a anuntat ministrul de Interne, Gabriel Berca. Oficialul a precizat ca in doua luni 80% dintre acestia vor deveni activi in campul munci. "Am nemultumiri in continuare, le evaluez si voi mai face schimbari. Ca sa fim bine intelesi", a spus Berca.
Ministrul de Interne a precizat ca fostul secretar de stat Ioan Dascalu a fost schimbat din functie pentru ca participa la un concurs pentru o agentie europeana si si-a exprimat dorinta de a merge acolo. "Are sustinerea mea. Ar fi un castig pentru Romania sa fie seful acestei agentii", a spus Berca.
El a tinut insa sa precizeze ca va face schimbari in MAI ori de cate ori va considera ca este necesar acest lucru, dar nu prin a-si aduce oameni, ci prin a-i pune acolo unde merita.
Ioan Dascalu a fost eliberat din functia de sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI, prin decizie a premierului Mihai Razvan Ungureanu, iar postul a fost preluat de Petre Toba, secretar general adjunct in minister, fost sef al Politiei Romane.
Deciziile au fost luate la propunerile ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, transmise in 19 martie la Palatul Victoria.
Chestorul principal de politie Petre Toba a fost demis in noiembrie 2010 de la conducerea Politiei Romane, tot atunci fiind eliberat si Dan Valentin Fatuloiu de la sefia Departamentului de Ordine si Siguranta Publica. In locul lor au fost numiti atunci, prin decizie a premierului Emil Boc, Liviu Popa la Politia Romana si Ioan Dascalu la Departamentul Ordine si Siguranta Publica din MAI.
La acel moment, numele lui Dan Valentin Fatuloiu a fost legat de cel mai mare scandal de coruptie din Politie. Fatuloiu, alaturi de fiul sau, Alexandru (administrator a sase firme-n.r.), l-a denuntat atunci pe omul de afaceri galatean Catalin Chelu ca a vrut sa-l mituiasca, in schimbul rezolvarii favorabile a celor 48 de dosare penale in care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridica la un milion de euro.
Schimbarea dispusa de premierul Ungureanu la nivel MAI a fost decisa in contextul in care Viorel Vasile a fost schimbat recent de la conducerea Politiei Capitalei, pe fondul atacului armat de la coaforul din Dorobanti. La conducerea Politiei Capitalei a revenit, din 7 martie, Lucian Guran, ministrul Gabriel Berca dispunand incetarea imputernicirii acestuia in functia de adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica.
Seful Politiei Romane, Liviu Popa, declara ca inca din Luna ianuarie i-a prezentat fostului ministru Traian Igas rezultatele raportului de control la Politia Capitalei, iar acesta i-a cerut sa prezine raportul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MAI Ioan Dascalu. Liviu Popa a spus ca si-a insusit aceasta solicitare, iar acum a prezentat acest raport si actualului ministru, Gabriel Berca.
Seful Politiei Romane a precizat ca nu este vorba despre o decizie de destituire a lui Viorel Vasile, ci despre o decizie de retragere a imputernicirii acestuia la conducerea Politiei Capitalei, pe care ministrul Gabriel Berca a luat-o dupa ce a studiat raportul facut in urma controlului care a avut loc la sfarsitul anului trecut la Politia Capitalei.
In 9 martie, secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, Alexandru Dumitrana, a fost inlocuit cu Irina Alexe, care a indeplinit atributiile functiei de sef al Departamentului Relatia cu Parlamentul in cadrul MAI.
In aceeasi zi, ministrul Administratiei si Internelor a imputernicit-o pe Cristina Dobritoiu sa indeplineasca atributiile functiei de sef al Departamentului Relatia cu Parlamentul, in locul Irinei Alexe. Anterior, Cristina Dobritoiu a indeplinit atributiile functiei de sef serviciu in cadrul Directiei Generale Juridice a Ministerului Administratiei si Internelor.
"MAI are anticorpii necesari pentru a curata sistemul"
Gabriel Berca le-a transmis politistilor corupti ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) are "anticorpii necesari pentru a curata sistemul".
"Trebuie sa-i dam afara din sistem pe acesti oameni. In rest, sunt convins ca trebuie sa fie un salariu mult mai mare decat este acum. Insa Romania a facut niste eforturi in ultimii doi ani de zile pentru a fi stabilizata din punct de vedere economic si s-a platit un cost politic foarte important. Avem nevoie de cresteri de salarii. Incercam si ne-am asumat revenirea salariilor dupa 1 iunie, si mai departe sa vedem", a mai spus Berca.
Absolventii scolilor de politie vor intra curand in campul muncii
Ministrul de Interne a declarat ca absolventii scolilor de politie au fost introdusi in sistem in mare masura.
"Mai avem cateva restante, dar vreau sa va spun ca dupa analizele din acest moment de la minister, dupa sarbatorile de Paste putem da drumul la concurs sa rezolvam problema celor 2.300 de oameni care asteapta locuri de munca in acest moment", a spus Gabriel Berca.
Ministrul a precizat ca in ultimii ani nu a fost facuta o valuare a necesarului de absolventi din scolile de politie, astfel ca in unii ani au fost prea multi, in altii prea putini.
"Uneori am avut prea muti absolventi si au fost ani in care au fost prea putini. Facand aceasta analiza, deja in urmatorul an vom avea mai putini oameni care vor intra pe bancile scolii si deja cautam solutia ca si promotia 2012 sa fie rapid absorbita de sistem. Pentru mine, prioritate zero este promotia 2011, in doua luni de zile cred ca in proportie de peste 80 la suta va fi rezolvata", a adaugat Berca.
Presedintele Traian Basescu declara pe 11 martie la emisiunea "Dupa 20 de ani", ca in urmatoarea sedinta a CSAT se va face o discutie despre indepartarea din structurile Ministerului de Interne a "neavenitilor" - politistii "angajati fara selectie in 2006-2007".
El a spus ca si-ar fi dorit ca prin procesul de restructurare a MAI sa fie scosi acei politisti sau jandarmi "luati de pe strada", precizand ca nu este normal sa fie tinuti in afara sistemului absolventii de la Academia de Politie si scolile de subofiteri, "pentru care am platit sa fie calificati", iar angajati sa fie cei care nu au trecut prin formarea necesara.