Ora 11.30. Politistii de la investigarea fraudelor intra pe santierul de pe strada Caderea Bastiliei. Aici verifica fiecare angajat  pentru a stabili daca munceste sau nu la negru.

N-au trecut 10 minute si un tanar cu mainile murdare de var este luat la intrebari. Omul insista ca era doar in trecere. Politistii nu il cred asa ca il invita la sectie pentru verificari amanuntite.

"Munca la negru reprezinta una din cauzele principale de fraudare a statului. Verificam in mod special angajatii, dar si autorizatiile, daca sunt si contractele incheiate cu firmele prestatoare de servicii", explica seful Serviciului de Investigare a Fraudelor sector 1, comisar Catalin Ionita.

Ancheta se anunta complicata, mai ales ca pe acest santier lucreaza oameni de la 24 de firme. Politistilor li s-au parut suspecti 20 dintre ei dupa ce au refuzat sa prezinte buletinul.

Este bine de stiut ca in noul Cod al Muncii sanctiunile sunt extrem de dure. De la 20 de mii de lei amenda pana la 2 ani de inchisoare pentru angajatorul care lucreaza cu mai mult de 5 oameni la negru.

Partea buna este ca de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate peste 100 de mii de contracte de munca. Partea rea este ca in total in Romania peste 1,7 milioane de persoane inca trudesc fara contract. Astfel nu aduna vechime si nici nu au asigurari de sanatate.