Avertizarile vin de la Ministerul Muncii, care a initiat o campanie la nivel national.

Numai in Bucuresti, 25% dintre firmele controlate aveau angajati fara forme legale.

Obisnuiti cu toate siretlicurile, inspectorii urmaresc mai intai activitatea angajatilor, iar apoi descind in firma respectiva, doar ca sa aiba surpriza ca multi dintre angajati sa spuna ca de fapt, nu sunt angajati.

O firma poate plati o amenda de 4.000 de lei pentru fiecare angajat fara carte de munca

Cuantumul amenzii pentru primirea la munca a persoanelor fara incheierea contractului colectiv de munca a crescut de doua ori la finele anului 2009, potrivit datelor Inspectiei Muncii (IM).

Legea nr. 331 din 2009 privind modificarea lit. e) a alin. (1) al art. 276 din Codul Muncii prevede ca pentru primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca se poate aplica o amenda de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, pentru fiecare persoana identificata.

Prevederile precedente includeau sanctiuni cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor facandu-se de catre inspectorii de munca.

Noile prevederi nu modifica si valoarea maxima pe care o poate plati un angajator, aceasta ramanand 100.000 de lei.

Inspectorii de munca vor avea din 2011 dreptul permanent de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii, anunta la finele anului trecut ministrul Muncii, Ioan Botis.

"Prin modificarile pe care le-am propus, intarim rolul si atributul inspectorilor de munca, practic sunt articole care prevad posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului si de a verifica actele pe care acesta le detine. Sunt unele noutati pe care le-am introdus, precum suspendarea directa a activitatii in cazul in care se constata o incalcare flagranta a legii. De asemenea, inspectorii de munca au posibilitatea de a dispune retragerea autorizatiei de functionare, pot sa aplice semne distinctive cu valoare de sigiliu, in virtutea autoritatii de stat cu care este investit pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu", spunea Botis.

Inspectorii de munca au, totodata, dreptul sa preleveze mostre de produse, materiale ori substante fabricate, utilizate, depozitate si manipulate, in vederea efectuarii de analize in laboratoare specializate sau in vederea inregistrarii de probe.

Potrivit ministrului, in 2010, au fost efectuate, prin intermediul Inspectiei Muncii, un numar de 101.138 actiuni de control, dintre care 79.541 pentru munca la negru.

In urma acestor verificari, 51.145 de angajatori au fost amendati, dintre care 8.418 patroni pentru munca nedeclarata.
Valoarea totala a amenzilor aplicate s-a ridicat la 64.534.975 lei, din care 44.742.500 lei pentru munca la negru.

Au fost depistate peste 15.000 de persoane fara forme legale de munca.