La ce intrebari ar trebui sa stie sa raspunda viitorul CEO la stat
Sute de manageri din Romania si cativa din strainatate se uita deja cu mare interes la proiectul de schimbare a managementului companiilor de stat. Conditiile de angajare si concursul suna bine, dar sunt pregatiti managerii sa faca fata presiunilor unui job in lumina reflectoarelor si sub lupa atenta a partidelor, guvernului, presei si propriilor obiective care ar putea deveni imposibil de atins? Inainte de a trimite sau a selecta CV-uri, viitorii manageri, guvernantii si chiar partenerii companiilor ar trebui sa gaseasca raspunsuri la 7 intrebari esentiale.
O formulare oarecum ambigua si perpetuarea respectivei ambiguitati in presa a umplut, saptamana trecuta, inbox-ul lui George Butunoiu, unul dintre candidatii care ar fi putut sa asiste Ministerul Economiei in instalarea managementului privat la cinci mari companii de stat.
Castigatorul licitatiei lansate in urma cu doua saptamani, in valoare de circa 600.000 de euro, a fost anuntat vinerea trecuta (Pedersen&Partners, condus de peste cinci ani de Mona Neagoe), insa acesta nu ar alege candidatii, ci va trebui sa asiste ministerul in selectia consultantului pentru desemnarea firmei de recrutare a viitorilor manageri, sa intocmeasca caietul de sarcini si sa ofere elementele ce trebuie urmarite in timpul interviurilor finale, scrie Business Magazin.
Dar oamenii au inteles ca este vorba de procesul de recrutare in sine, asa ca au inceput sa trimita mailuri. "Sunt foarte multi oameni in piata interesati de aceste functii. Am inceput deja sa primesc o multime de CV-uri chiar de la oameni care conduc companii foarte importante din Romania. Majoritatea este din companii multinationale. Ba am primit pe e-mail si doua CV-uri din strainatate. Unii sunt interesati de salariile foarte mari pe care ar urma sa le primeasca, iar altii spun ca s-ar multumi si cu salarii mai mici decat in prezent", spune Butunoiu, a carui companie a participat la licitatie in parteneriat cu casa de avocatura Biris Goran.
Interesanta graba managerilor, nu? Ea poate fi motivata de salariile mari anuntate deja in proiectele legislative ale Guvernului, de provocarea pe care o constituie restructurarea unei companii de stat si de benefiicile pe care o astfel de actiune le pot aduce CV-ului. Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare si Romarm sunt primele companii din subordinea Ministerului Economiei care vor avea management privat.
Ideea unor companii de stat cu management privat este cat se poate de benefica pentru economia romaneasca si mediul local de afaceri. Dar, inainte de a trimite sau a selecta CV-uri, viitorii manageri, guvernantii si chiar partenerii companiilor trebuie sa gaseasca raspunsuri pentru o serie de intrebari esentiale:
1. Va fi eliminat factorul politic din conducerea executiva si administrarea celor cinci companii de stat? Cata libertate de miscare vor avea managerii?
2. Cine va stabili regulile jocului, criteriile de performanta si obiectivele pentru acesti manageri?
3. Cum se va raporta middle-managementul din respectivele companii la noul CEO?
Pe acelasi subiect: