Analistii spun ca achizitiile masive de acest fel pot afecta uneori piata bursiera, scrie Financial Times. Chiar si asa, tinand cont de volumul mare de actiuni si de faptul ca managerii isi cunosc cel mai bine compania, ei pot observa si cele mai mici anomalii de pe piata.

Ben Silverman, analist in cadrul InsiderScore, spune ca, in ultimii 30 de ani, nu a existat niciun caz in care piata sa fi scazut si apoi sa nu fi urmat achizitii mari de actiuni. Spre exemplu, saptamana trecuta, indicele S&P 500 era evaluat la aceeasi valoare ca in martie 2009. "Multi dintre cei care cumpara acum o fac pe termen lung", arata Silverman. Acest lucru inseamna ca isi vor pastra actiunile cel putin 6 luni.

Si Roger Martin, decanul facultatii de Management in cadrul Universitatii din Toronto, spune ca niciun investitor "nu stie mai multe lucruri de culise decat cineva care are acces la ele din interior".

In schimb, chiar daca executivii au mai multe date la dispozitie decat competitorii, Martin puncteaza si faptul ca ei trebuie sa ia in calcul si factorii politici si mediul macro-economic. Spre exemplu, in ultimii 8 ani, au fost doua momente in care investitorii s-au hazardat si au mizat pe o scadere, urmata de o crestere masiva - in 2008 si apoi in 2009.

Silverman mai spune ca, pana acum, CEO-ul Morgan Stanley - James Gorman - si cel al United Continental - Jeff Smisek - au investit 2,1 milioane de dolari, respectiv 173.000 de dolari. "Este interesant de vazut daca este vorba despre un pont bun pentru investitori sau pur si simplu ei vor sa sporeasca increderea publicului", considera analistul.

Citeste si

Top 10 afaceri copiate de chinezi GALERIE FOTO

8 pasi pentru a cere o marire de salariu pe timp de criza