"In luna decembrie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. 

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.348 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (928 lei). 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost raportate pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (27,1%) si in telecomunicatii (23,4%). 

Majorari intre 17% si 20% au avut loc in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare si intre 14% si 17% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei. 

Cresteri de 12%-14% au fost consemnate in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor. 

Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in alte activitati extractive (14,2%) si in extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) - intre 2% si 4,5%. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (0,7%), ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici, respectiv in administratie publica (0,6%), ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna. 

In invatamant s-a inregistrat o usoara scadere a castigului salarial fata de noiembrie (-1,8%), ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara, informeaza Mediafax.