Intrebarea fireasca este urmatoarea: Cum faci fata unui asemenea interviu? Ce raspunsuri se cauta de fapt? Raspunsuri creative, sustin jurnalistii de la Forbes.

„Astfel de intrebari sunt folosite pentru a determina siguranta si capacitatea oamenilor de a gandi, de a-si arata spontaneitatea si creativitatea, totodata”, sustine directorul de resurse umane al Colegiului Hope din Michigan, SUA, Dale Austin.

Cu alte cuvinte, sefii de la Google cauta persoane capabile sa ofere raspunsuri rapide, care sa demonstreze ca nu sunt doar agile, ci si rationale, ca se pot adapta oricarei situatii.

Pe de alta parte, headhunter-ul Chuck Pappalardo spune ca totul depinde de ceea ce companiile cauta. De exemplu, oficialii gigantului IT Google, care il descriu pe Pappalardo drept „un inginer desavarsit”, spun: „Aceste tipuri de intrebari arata daca o persoana este rezistenta la stres, competitiva, face fata schimbarilor dese din cadrul unei companii de IT si are background tehnologic necesar, care sa arata faptul ca poate fi un bun angajat al firmei noastre. Trebuie sa demonstreze rapiditate, gandire analitica si mobilitate.”

Aceste intrebari-capcana sunt vitale pentru toate posturile in care relatia dintre companie si client joaca un rol important. Mai mult, ele califica integritatea.

„Un interviu bun inseamna mult mai mult decat cateva intrebari bune. Semnifica o profunda intelegere a reusitelor si a comportamentului uman atunci cand oamenii au de-a face cu situatii de criza”, explica headhunter-ul. Specialistul sustine ca prin prisma raspunsurilor candidatilor, pot ajunge la concluziile relevante despre abilitatea candidatilor de a performa cu succes in cadrul companiei.

Iata un top 10 al celor mai dificile, dar si cele mai frecvente intrebari pe care recrutorii le adreseaza candidatilor in timpul interviurilor de angajare si sfaturile referitoare la raspunsurile potrivite.

1. De ce exista cateva „goluri” in istoria ta profesionala?

Susan Nethery, specialist in marketing la Texas Christian University, afirma ca angajatorii inteleg ca oamenii isi pierd uneori slujbele in urma unor restructurari de personal si ca nu intotdeauna le este usor sa-si gaseasca alte joburi. Insa, atunci cand vine vorba despre raspunsul corect la o asemenea intrebare, candidatii ar trebui sa mentioneze o lista a activitatilor pe care le-au desfasurat in timpul perioadei in care au fost someri, pornind de la freelancing, voluntariat si pana la ingrijirea unui membru al familiei, strategie prin care sa-i arate angajatorului ca timpul petrecut in afara unei organizatii a fost productiv pentru candidat.

2. Vorbeste-mi despre o problema recenta cu care te-ai confruntat si in care n-au functionat vechile solutii.

Aceasta intrebare presupune un raspuns extrem de creativ. De fapt, intervievatorul incearca sa vada cat de toleranti si de traditionali sunt candidatii atunci cand vine vorba despre situatii de criza pe care acestia din urma trebuie sa le depaseasca.

3. Ce ar putea spune despre tine persoana care te place cel mai putin?

„Persoanele care nu pot raspunde la aceasta intrebare ma ingrijoreaza de-a dreptul”, sustine Jim Link, director de HR la firma de consultanta Randstad, care marturiseste apoi ca „nu a angajat niciodata una dintre aceste persoane”.

Potrivit lui Links, aceasta intrebare poate parea o capcana pentru unii candidati care nu-si dau seama ca recrutorii vor sa vada cat de sinceri sunt acestia in legatura cu slabiciunile si defectele lor si cum anume le „impacheteaza” in fata unui posibil sef.

4. Care a fost cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat vreodata?

„Cateva pozitii presupun multa tenaticitate, precum si capacitatea de a te ridica dupa ce ai cazut>> intr-un moment cheie”, afirma si Dale Austin. „Recrutorul de talente”, asa cum a fost numit Austin, spune ca exemplele care sa-ti demonstreze curajul de a-ti asuma diverse riscuri sunt destul de importante deoarece arata nu doar abilitatea de a incerca, ci si o eventuala asumare a esecului.  

5. Ai fost vreodata pus in postura de a solutiona o problema manageriala? Cum te-ai descurcat?

Pappalardo le-a povestit jurnalistilor de la Forbes despre un director IT care nu a fost in stare sa se descurce cu o lansare de soft, din cauza faptului ca nu era performant in ceea ce privea creativitatea. Era mai degraba un bun executiv.

6. Vorbeste-mi despre un proiect din care ai facut parte si in care nu ai fost de acord cu...

Lynne Sarikas, directorul centrului de cariere al Universitatii Northeastern din SUA adauga ca intrebarile referitoare la dificultatile avute in cariera sunt o forma de a vedea potentialul angajatorilor de a anticipa viitorul comportament al candidatului, pe principiul „inteleg cum te-ai comportat in trecut si ce ai invatat din asta”.

Aceasta sustine ca este important pentru un angajat sa clarifice situatiile in care s-a aflat, modul in care a actionat pentru a cadea de acord cu restul grupului si care a fost rezultatul obtinut.

7. Daca ai putea sa schimbi un lucru la ultimul tau job, care ar fi acela?

Specialistii in HR ii sfatuiesc pe candidati sa se fereasca sa faca diverse comentarii peiorative, rautacioase la adresa fostilor sefi sau colegi de munca, deoarece nu pot cunoaste relatiile intre directorii de companii.

De fapt, cheia consta in a arata ca esti o persoana care nu-si prezinta problemele si supararile imediat ce acestea apar. O regula buna este aceea de a se orienta in mediul in care se afla. Cat despre eventualele probleme legate de tehnologie, acestea pot fi intotdeauna rezolvate.

8. Explica-i nepotului tau de opt ani cum functioneaza o baza de date.

Aceasta este o intrebare frecventa la interviurile Google, dar poate fi adaptata in functie de fiecare domeniu in parte.

„Incearca sa explici cum functioneaza relatiile publice, o insolventa etc. folosind termeni pe care pana si un copil in varsta de opt ani i-ar intelege, lucru care ii va arata angajatorului ca ai cunostintele de baza necesare activarii in domeniul respectiv”, spune Taylor.

„Fa-ti temele de acasa. Cunoaste-ti industria in care lucrezi si fii priceput.”

9. Ce poti sa-mi spui despre tine?

In esenta o cerinta simpla, o astfel de intrebare poate da batai de cap unor candidati luati prin surprindere. „Intrebarea pare dificila deoarece oamenii au tendinta sa mentioneze informatii personale si nerelevante pentru recrutori”, spune Dawn Chandler, profesor de management la Cal Polytech.

Mai mult, acesta ii sfatuieste pe candidati sa se gandeasca la raspuns timp de un minut, poate chiar doua si sa incerce sa acopere patru zone – primii ani de viata, educatia primita, istoricul profesional si recenta experienta in cariera. Ideal este ca acestia sa sublinieze mai mult ultima arie si sa puncteze lucrurile esentiale legate de ea.

Nu este recomendabil sa se aduca in discutie subiecte familiale, activitati de weekend, pasiuni si alte lucruri de genul asta.

10. De ce ar trebui sa te angajam pe tine pe acest post?

Poate cea mai frecventa intrebare ridica probleme celor mai multi dintre candidati. Si asta pentru ca aplicantii nu se pregatesc dinainte, nu-si scot in evidenta punctele forte si nu sunt in stare sa iasa in fata cu calificarile care-l recomanda profesiei respective.

Practic, ideea acestei intrebari este urmatoarea: „Ce te recomanda pentru acest job? De ce esti tu mai bun in aceasta functie decat altcineva?” Tot ceea ce aplicantii trebuie sa faca este sa-si creioneze abilitatile si cunostintele esentiale, combinate cu experienta anterioara, fapt care sa-l recomande pentru postul respectiv.

Citeste si:

Cum pot salva femeile destepte economia globala

9 secrete pe care companiile le pastreaza cu sfintenie