Potrivit Ministerului Muncii, ordonanta adoptata de Guvern se va aplica doar pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011.

Mamele care nasc pana la 31 decembrie 2010 vor primi indemnizatia dupa legea veche, adica intre 600 si 3.400 de lei, timp de doi ani.

Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:

Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:

- va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

- va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

- in situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.

Varianta II: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:

- parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
- pentru aceasta optiune stimulentul de intoarcere la munca nu se acorda.

Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului de intoarcere la serviciu a mamei se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani

Masuri suplimentare aplicabile oricarei situatii:

- suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple;
- suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului;
- plata in toata aceasta perioada a contributiei de asigurari sociale de sanatate;
- constituirea perioadelor de concediu ca si perioade asimilate in sistemul asigurarilor de sanatate, in sistemul asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj;
- perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu;
- introducerea unei noi dispozitii, care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului sau in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie.

LINIE TELEFONICA PENTRU INFORMAREA PARINTILOR

In perioada 9-23 decembrie 2010, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va asigura functionarea unui CENTRU DE INFORMARE, al carui scop va fi relationarea cu parintii interesati de prevederile noului act normativ, care incepand cu data de 1 ianuarie 2011 va reglementa modul de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Functionari publici din cadrul Directiei Politici Asistenta Sociala vor comunica in intervalul orar 8.30-16.30, de luni pana vineri, cu toti cei interesati de detalii suplimentare sau de furnizarea unor clarificari privind acest act normativ.

Persoane de contact: Florenta Musat si Aneta Gheorghiu

Telefon: 021.315.85.56 interior 770 si interior 832

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.