Indemnizatia de somaj reprezinta in prezent 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3% si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

"Se discuta acum ca salariul minim sa fi inlocuit cu indicatorul social de referinta, iar indemnizatia de somaj sa fie calculata la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%", au declarat sursele citate de Mediafax.

Potrivit acestora, Ministerul Muncii vrea sa incurajeze astfel somerii sa isi gaseasca loc de munca, considerand ca actualul sistem de calcul al indemnizatiei de somaj nu incurajeaza reinsertia pe piata muncii a acestora.

"Daca se mentine legata indemnizatia de somaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista niciun fel de stimulare pentru someri sa mearga spre un loc de munca, nu ii deteremina nimic, pentru 10 lei in plus, sa se duca sa isi caute un loc de munca. Ideea Guvernului este sa mareasca un pic ecartul, ca sa fie activi pe piata muncii", au aratat sursele.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, vineri, ca indemnizatia de somaj ar putea scadea din 2011 si nu va mai fi calculata in functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta stabilit anual, masura propusa pentru a incuraja munca.

"Somajul va fi calculat in functie de un indicator social de referinta, pentru a stimula munca. Indemnizatia ar putea reprezenta 50 sau 75 la suta din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern", a spus ministrul Muncii, intr-o intalnire informala.

In prezent sunt aproximativ 700.000 de someri, iar statul cheltuie anual cu aceste plati 4,1 miliarde de lei.

Ministerul Muncii lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze regimul tuturor prestatiilor din Romania, prin care se intentioneaza ruperea indemnizatiei de somaj de salariul minim, declara, vineri, pentru incont.ro, ministrul Muncii, Ioan Botis.

Mai mult, indemnizatia se va calcula luandu-se ca referinta un indicator social, care se va stabili anual dar care, in acest an de exemplu, este mai mic decat salariul minim pe economie.

Ministrul preciza ca inca nu s-a stabilit modul de calcul al indemnizatiei, dar, in cazul in care se va folosi aceeasi metoda ca in prezent, indemnizatia ar urma sa reprezinte 75% din indicatorul social de referinta care va fi stabilit anual, prin Hotarare de Guvern.

Daca la anul indicatorul ramane la aceeasi valoare din acest an, de 500 de lei, sau va fi sub salariul minim, indemnizatia de somaj va fi mai mica decat in cazul in care s-ar fi calculat in functie de salariul minim, care ar urma sa creasca la 670 de lei.

In prezent, indicatorul social de referinta se foloseste la calculul altor indemnizatii sociale, in afara de cea pentru somaj.

 “Vrem sa incurajam intoarcerea la munca si sa-i asistam social doar pe cei care au nevoie. Daca la noi intre indemnizatia de somaj si salariul minim pe economie este o diferenta atat de mica, multi prefera sa stea in somaj decat sa se angajeze”, spunea Ioan Botis.

De altfel, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, potrivit scrisorii suplimentare de intentie agreata cu institutia financiara.