Liber la munca in Germania? Cum vrea Angela Merkel sa atraga tineri dotati din tarile sarace ale Europei!
Presa de la Berlin relateaza ca Guvernul condus de Angela Merkel intentioneaza sa lanseze o campanie de angajare a tinerilor europeni din tari aflate in criza, pentru a preveni un deficit al fortei de munca din Germania, scrie Mediafax.
Reprezentanti ai partidului crestin-democrat (CDU) al cancelarului german au infiintat un grup de experti pentru a studia modalitatile de a incita tinerii sa vina sa se instaleze in Germania.
"Este mai bine sa importam mana de lucru din Europa decat sa schimbam legile privind imigratia din alte regiuni ale lumii", a apreciat Max Straubinger, un responsabil cu probleme sociale din cadrul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al CDU.
Merkel ar putea aborda subiectul imigratiei tinerilor la urmatoarele intalniri interguvernamentale cu Spania, potrivit Der Spiegel.
In Germania, rata somajului era de 7,7% in 2010, dar economistii si Guvernul mizeaza pe o noua diminuare a numarului de someri anul acesta, la 2,9 milioane in medie, pe fondul redresarii economice puternice.
Romanii au in continuare restrictii la munca in Germania!
Germania este, de altfel, a doua destinatie in care romanii vor sa plece la munca in strainatate, dupa Marea Britanie.
Dar chiar daca guvernul de la Berlin a mentinut restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, anul trecut aproximativ 100.000 de romani au lucrat in Germania, in baza contractelor pentru lucratori sesonieri.
Si pentru anul in curs, Germania a aprobat un contingent de 150.000 de locuri de munca sezoniere, care ar putea fi ocupate de lucratorii romani.
Desi la jumatatea anului trecut, Germania anuntase ca a decis sa liberalizeze, din 2011, piata muncii pentru lucratorii sezonieri, acest lucru se intampla doar pentru lucratorii din Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia si Ungaria, care nu mai au nevoie de aprobare pentru munca sezoniera.
In cazul romanilor, bulgarilor si croatilor, lucratorii sezonieri vor avea nevoie, in continuare, de aprobare.
Mai citeste si:
Pe acelasi subiect: