Unele firme au folosit fondurile ca sa isi cumpere masini 4x4 sau sa deconteze deplasari in strainatate. Culmea este ca aceste cheltuieli au fost aprobate de institutiile statului roman, care ar fi trebuit sa vegheze ca fiecare eurocent sa fie cheltuit cu folos.

Mii de firme romanesti care au obtinut fonduri europene pentru resurse umane sunt acum in pericol sa nu mai primeasca banii, dupa ce altii au furat milioane de euro de la Uniune.

Curtea de Conturi a descoperit cum au fost fraudati banii. De exemplu, autoritatea statului i-a atribuit 1 milion de euro unei firme care nu avea dreptul sa primeasca acesti bani. Altii in schimb, care au obtinut contracte in mod corect, au folosit banii pentru alte scopuri. Zeci de mii de euro s-au dus pe autoturisme 4x4 sau echipamente informatice, mobilier si accesorii de birou, toate cu mii de euro mai scumpe decat pretul pietei. Iar neregulile nu se opresc aici: s-au platit si carburanti, consultanta si chiar deplasari doar pentru a fura banii.

Pentru anul 2010, in cadrul POSDRU au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli de peste 32 milioane de euro. In realitate, cererile de rambursare ale beneficiarilor sunt de trei ori mai mici.

Acum, beneficiarii programelor de finantare vor declara pe proprie raspundere ca nu au dat mita autoritatilor.

Anul trecut, doua scandaluri cu fonduri europene au zguduit institutiile statului la varf. Seful ANOFM de atunci, Silviu Bian, a fost arestat dupa ce procurorii au aratat ca cerea spaga de la subalterni, promitandu-le in schimb fonduri europene, iar ministrul Ioan Botis a demisionat cand s-a aflat ca o asociatie, la care sotia sa era consilier, a obtinut 500.000 de euro, din fonduri europene, pentru recalificarea somerilor.