Parlamentul European vrea să schimbe acest lucru astfel că eurodeputaţii au cerut joi Comisiei Europene să propună o lege care să le permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru.

Legislaţia ar mai trebui să stabilească cerinţe minime pentru munca de la distanţă şi să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă. Iniţiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă şi 83 abţineri.

"Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili şi de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături şi să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală şi fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realităţi ale erei digitale", a declarat europarlamentarul Alex Agius Saliba, din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D).

Unele state europene, inclusiv Franţa, au deja înscris în legislaţia naţională dreptul de a te deconecta digital de la lucru.

Dacă executivul comunitar decide să dea urmare apelului venit de la Parlamentul European ar putea să mai dureze câţiva ani până când noile reguli vor intra în vigoare. În prima fază Comisia va trebui să elaboreze o propunere legislativă, care ulterior va avea nevoie de aprobarea instituţiilor legiuitoare ale blocului comunitar.

Coronavirusul a agravat stresul mental pentru angajaţii din întreaga lume, mulţi dintre ei neavând un loc de muncă sau fiind îngrijoraţi că ar putea să îşi piardă joburile. În plus, munca de acasă a şters şi diferenţele dintre muncă şi viaţa de familie, în condiţiile în care părinţii trebuie să aibă grijă şi de copiii şcolari pe lângă serviciu.