Segmentul cel mai activ a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzacţiilor estimate la aproximativ 784 milioane euro, reprezentând 86% din volumul total al investiţiilor. Segmentul industrial şi logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărţit între sectoarele de retail şi cel hotelier.

În total, au fost tranzacţionate 24 de proprietăţi generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 de milioane de euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piaţa imobiliară locală din ultimul deceniu, se menţionează într-un comunicat al Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai mari şase tranzacţii au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacţia a implicat patru clădiri din Bucureşti şi Timişoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzacţie de birouri semnată vreodată în România.

Pragul de 100 de milioane de euro a fost depăşit şi de o serie de alte tranzacţii de birouri, cea mai relevantă pentru piaţă fiind achiziţia Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere între Zeus Capital Management şi Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piaţa de birouri din România.

Potrivit sursei citate, creşterea volumului investiţional din România este chiar mai impresionantă în contextul CEE/SEE, deoarece piaţa românească a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 faţă de 2019. Proprietăţi imobiliare cu o valoare totală de 9,9 miliarde euro au fost tranzacţionate în regiune în 2020, o scădere de aproape 29% faţă de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimţit cea mai dramatică scădere de 60%, piaţa investiţională din România evoluând astfel mult peste aşteptări într-un an foarte complicat.

"România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investiţiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al pieţelor mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiţionale din 2020, comparativ cu 2019. Deşi România rămâne o piaţă mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferenţa faţă de volumele totale din Ungaria şi Cehia", a declarat Tim Wilkinson, partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta a adăugat că, în 2021, este aşteptată în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial şi logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Totodată, este anticipată atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piaţa imobiliară în ansamblu, cât şi anumite volume care vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale pieţelor mai dezvoltate din CEE, a subliniat Wilkinson.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cu o echipă de peste 60 de profesionişti şi colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.