Esti in concediu medical? De luni te poti trezi cu politia la usa !
Noile reglementari privind concediul medical vor intra in vigoare de saptamana viitoare. Astfel, angajatii bolnavi vor fi verificati la domiciliu. In situatia in care beneficiarul concediului medical nu se afla acasa, acesta nu isi va mai primi banii aferenti pe zilele in care a lipsit de la serviciu.
De luni, un angajat care vrea un certificat de concediu medical, trebuie sa completeze o declaratie la cabinetul doctorului in care va preciza si adresa unde poate fi gasit pe durata concediului. De asemenea, beneficiarul promite ca va sta acasa intre orele 8-11, 12 -17 si 18- 20. Mai mult, se obliga sa-si anunte patronul in primele 24 de ore ca si-a luat concediu medical.
Doctorul care a aprobat certificatul pastreaza documentul, dar il poate pune oricand la dispozitia angajatorului. Daca patronul are suspiciuni ca salariatul " si-a aranjat concediul", sesizeaza casa de asigurari, care organizeaza un control impreuna cu un reprezentant al institutiei la care lucreaza bolnavul si dupa caz cu un politist.
Daca echipa de control nu gaseste bolnavul acasa, va fi incheiat un proces verbal si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical. Cel vizat are o luna la dispozitie ca sa conteste aceasta masura.
Potrivit noii legi, vizita la domiciliul bolnavului va fi facuta numai la sesizarea scrisa a angajatorului. Pana a se ajunge aici, angajatorul poate trimite el insusi oameni sa verifice daca salariatul lui este acasa sau si-a luat concediu medical ca sa se plimbe.
Totodata, actul normativ prevede ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, fata de 14 cat este in prezent. Durata cumulata a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an, fata de 45 pana acum.
Ministerul estimeaza ca asa se vor reduce cu 20% cheltuielile facute cu aceste concedii medicale. Decizia vine dupa ce, in ultimii ani, s-au dat concedii medicale cu nemiluita de catre majoritatea medicilor. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, anul trecut au fost eliberate 2.700.000 de certificate medicale, iar suma platita a fost de 923 milioane lei.
In echipa fruntasilor la concedii medicale s-au calificat si angajatii Companiei Nationale a Huilei din Petrosani care au beneficiat anul trecut de aproximativ 270.000 de zile libere, adica peste 700 de ani.
Delicata ramane prezenta politistilor la aceste controale. Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici din Romania cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul OUG privind concediul medical, apreciind ca verificarea la domiciliu a bolnavilor incalca drepturi si libertati fundamentale.
Reprezentantii celor doua organizatii considera ca reglementarea propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern aduce atingere dreptului la integritate psihica, garantat prin articolul 22 din Constitutie, si limiteaza sever dreptul la libera circulatie.
De asemenea, reprezentantii celor doua organizatii sustin ca motivele invocate de Guvern pentru a justifica urgenta acestei ordonante, respectiv "cheltuirea responsabila a banului public" cat si "responsabilizarea furnizorilor de servicii medicale si a beneficiarilor de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate", au un caracter vag si nu constituie o situatie extraordinara care sa impuna adoptarea unei OUG.
Pe acelasi subiect: