Este oficial: contractul colectiv de munca dispare. Cine mai protejeaza angajatii?
Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta prin Codul de Dialog Social, iar salarii mai mari decat salariul minim garantat in plata aprobat de Guvern vor putea fi negociate la nivel de unitate, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis. El a mai precizat ca, in acest fel, liderii sindicali isi pierd obiectul muncii, acesta fiind motivul pentru care sindicalistii sunt nemultumiti de noua lege.
"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, aseara, la Guvern.
El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.
In timpul negocierilor pentru modificarea Codului Muncii, reprezentantii Guvernului au spus in repetate randuri ca nu vor disparea contractele colective de munca, si ca acestea vor fi reglementate prin lege speciala.
Codul de Dialog Social mai prevede ca Guvernul se va retrage din Consiliul Economic si Social, organism din care vor face insa parte si organizatiile de pensionari.
Grevistii nu vor fi salarizati
Functionarii care se vor afla in greva nu vor fi salarizati pentru perioada respectiva, ci vor beneficia doar de asigurari de sanatate, in cazul in care se intampla sa aiba nevoie de aceasta asigurare, a mai spus Botis.
"Functionarul daca intra in greva, deci de la momentul grevei, nu este salarizat, deci nu va primi bani. Se recunosc asigurarile de sanatate in cazul in care se intampla sa aiba nevoie de aceasta asigurare, poate apela ca si cum ar fi asigurat in continuare, dar nu este salarizat, nu primeste bani pentru zilele in care ramane in greva", a explicat ministrul.
Guvernul a decis, aseara, sa inceapa procedurile de angajare a raspunderii in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturi salariale in instanta, precum si pentru Codul de Dialog Social.
Pe acelasi subiect: