Raportul prin care se elimina articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15% a fost votat marti de plenul Parlamentului, cu 321 voturi "pentru" si 2 "impotriva".

De asemenea, senatorii si deputatii au aprobat raportul la legea recalcularii pensiilor, din care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea referitoare la pensiile magistratilor. Acest document a fost adoptat de plen cu 323 "pentru", 24 "impotriva" si 3 abtineri.

Comisiile juridice reunite au adoptat, luni seara, cu unanimitate de voturi, rapoarte favorabile la legile de austeritate, eliminand articolele referitoare la taierea sau recalcularea pensiilor.

Si social-democratii, si liberalii sustineau luni dimineata ca articolele declarate neconstitutionale trebuie discutate de fiecare camera in parte. Ceea ce ar fi amanat aplicarea lor si cu cateva saptamani.

Spre amiaza, insa, s-au razgandit. Adica, au cazut cu totii de acord sa grabeasca lucrurile.

Tot luni, Curtea Constitutitutionala si-a motivat decizia prin care ne anunta ca reducerea pensiilor cu 15% incalca legea fundamentala: "Dreptul la pensie este un drept preconstituit inca din perioada activa a vietii individului, acesta fiind obligat prin lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat."

In tot acest timp, social-democratii lucreaza la o noua motiune de cenzura. Nu o vor depune decat cu o conditie: "236 de semnaturi care sa ne permita nu doar sa introducem si sa discutam motiunea de cenzura, ci sa treaca aceasta motiune de cenzura", a declarat Victor Ponta.

Liberalii au anuntat ca vor semna motiunea doar daca va fi incriminata si cresterea TVA la 24%. Chiar si asa, social-democratii mai au nevoie de peste 20 de semnaturi de la parlamentarii puterii.