Ionela Danciu, mama de tripleti din Aiud, judetul Alba, a castigat in instanta plata a 36.000 de lei din urma, in contul indemnizatiilor pentru cresterea copilului pe care statul nu i le-a acordat pentru fiecare copil nascut. Curtea de Apel a dat vineri o decizie definitiva si irevocabila in acest sens. Femeia, care a facut lobby si pentru modificarea ordonantei care discrimina gemenii si tripletii, le incurajeaza pe toate mamele care nu au primit acest drept, sa dea statul in judecata pentru drepturile restante.
Avocata Bianca Axevopol spune că cele aproximativ 50 de dosare care sunt în prezent pe rol au fost depuse în instanţă înainte de modificarea ordonanÅ£ei, dar orice familie care vrea să recupereze drepturile restante pot face apel la justiÅ£ie. „Oricine se află într-o situaÅ£ie similară poate da statul în judecată, cu condiÅ£ia ca ca sumele cerute să se încadreze într-o perioadă trei ani, după care se prescriu. De exemplu, o mamă care a născut gemeni sau tripleÅ£i acum maximum trei ani poate apela la justiÅ£ie, pentru a primi indemnizaÅ£ia de 600 de lei pentru fiecare din copiii născuÅ£i”, a spus Bianca Axevopol. Ea a precizat că se aÅŸteaptă ca ÅŸi alte familii să aibă câÅŸtig de cauză pe baza precedentului juridic.
ReprezentanÅ£ii Ministerului Muncii susÅ£in că vor face aceste plăţi, în condiÅ£iile în care se vor acorda în baza unor hotarâri judecătoreÅŸti, dar consideră anormală situÅ£ia. „Este dreptul dumnealor să apeleze la instanţă ÅŸi dacă hotărârile sunt definitive ÅŸi irevocabile suntem obligaÅ£i să facem plăţile. SituaÅ£ia este puÅ£in anormală în condiÅ£iile în care ordonanÅ£a a fost modificată, la iniÅ£iativa aceloraÅŸi părinÅ£i, ÅŸi din vară se acordă indemnizaÅ£ii pentru fiecare copil născut ÅŸi nu pentru fiecare naÅŸtere”, a spus secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu. Ea a spus că, la jumătatea anului trecut, în România erau aproximativ 1.500 de copii gemeni sau tripleÅ£i.
OrdonanÅ£a 148/2005 a fost modificată la jumătatea anului trecut, la iniÅ£iativa unui grup de părinÅ£i, statul fiind obligat să plătească indemnizaÅ£ia pentru creÅŸterea copilului până la vârsta de doi ani ÅŸi în cazul copiilor proveniÅ£i din sarcini multiple. Astfel, părinÅ£ii primesc, timp de doi ani, 85% din veniturile câÅŸtigate în anul anterior naÅŸterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei, la care se adaugă o indemnizaÅ£ie de 600 de lei, pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple.