Ce determina angajatii sa fie mai productivi
Flexibilitatea programului de lucru si libertatea de exprimare la locul de munca sunt poate cele mai frecvente teme de discutie in randul specialistilor in resurse umane. Angajatorii isi doresc oameni eficienti, iar angajatii, libertate de miscare si de expunere a propriilor puncte de vedere. Cercetatorii americani au evaluat modul in care companiile mai permisive evolueaza. Iata la ce rezultat au ajuns.
Companiile din domeniul IT, prezente in topul Fortune 500, au orare flexibile de lucru si angajati fericiti. N-o spunem noi, ci o demonstreaza un studiu realizat de oamenii de stiinta condusi de cercetatorul Phyllis Moen de la Universitatea Minnesota (SUA), citat de Business Insider. Acestia au evaluat programul companiilor prezente in clasament, care au inspirat in ultimii cinci ani si alte start-up-uri din domeniu, cu facilitatile pe care le acorda angajatilor si rezultatele fructoase pe care le obtin astfel.
Potrivit studiului american, angajatii incantati de jobul pe care il au si de programul de lucru sunt mai putin predispusi starilor de deprimare, stresului si conflictelor familiale.
La cercetarea “Schimbarea climatului de munca determina starea emotionala” au fost inclusi participanti care lucreaza intr-un mediu flexibil in companiile mentionate in topul Fortune. Rezultatele usor surprinzatoare au aratat ca persoanele care nu detin foarte mult control asupra propriului program sunt mult mai stresate. Concluzia? Controlul asupra jobului inseamna putere si libertate, in acelasi timp.
“Politicile corporatiste si practicile care permit angajatilor sa detina controlul asupra timpului de lucru, abilitatea de a decide cand si unde sa-si indeplineasca sarcinile de lucru joaca un rol foarte important pentru fericirea subordonatilor, in special pentru timpurile actuale, cand stresul si viteza sunt doua problematici frecvent intalnite in mediul cotidian”, se arata in studiul mentionat mai sus.
Potrivit cercetarii, initiativa angajatilor este la fel de importanta precum exercitiile zilnice sau orele suficiente de somn. Cele 300 de persoane care au luat parte la cercetare au marturisit ca dorm, in medie, in fiecare noapte cu 30 de minute mai mult de cand detin controlul asupra programului de lucru. Ei au declarat ca si-au imbunatatit stilul de viata in ultimele sase luni si ca au avut mai putine certuri in familie.
La polul opus, cei care nu au beneficiat de un program flexibil au fost mai predispusi la o alimentatie neregulata si nesanatoasa, obezitate, cresteri necontrolate ale colesterolului si hipertensiune.
Merita notat, totodata, ca 41% dintre participanti au declarat ca lucreaza mai mult de 50 de ore pe saptamana. Media acestora de varsta este de 32 de ani, majoritatea cu studii superioare. 48% dintre respondenti sunt femei, cele mai multe casatorite.
Orarele flexibile de lucru nu functioneaza insa in orice climat corporatist, atentioneaza psihologii. Si asta pentru ca anumite business-uri functioneaza contra-cronometru. Totodata, un rol esential in companiile cu program permisiv il reprezinta recrutarea angajatilor potriviti, responsabili si eficienti in astfel de conditii. De fapt, aceasta este cheia succesului, subliniaza cei de la Business Insider.
Citeste si: