Cum se vor da bugetarii afara si, mai ales, cine-i mai angajeaza?
Conform legii, disponibilizarile, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie sa se faca in functie de mai multi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de munca sau numarul si gravitatea sanctiunilor, daca este cazul, scrie ziarul Gandul in editia de astazi. In timp ce la Bucuresti ministrii inca mai calculeaza cati bugetari trebuie dati afara pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii si directorii din administratia publica fie inca mai asteapta "lista neagra de la centru", fie incep deja sa faca primele taieri.
In teorie, reducerea cu pana la 100.000 de angajati a numarului total de bugetari in urmatoarele luni se va face in urma unei analize concrete, in care se pun in balanta o serie de factori, de la calificativele primite de angajati la vechimea pe care o au la locul de munca. In practica insa, sustin sindicalistii, s-ar putea ca disponibilizarile sa nu fie chiar atat de transparente.
"Conform legii 188, se discuta intre sindicate si conducere aplicarea criteriilor privind disponibilizarile. Printre criterii, se numara regula «ultimul venit, primul plecat», concedierea unuia dintre soti daca ambii lucreaza acolo, numarul de sanctiuni primite, daca e cazul, si gravitatea lor si asa mai departe. Asta in teorie. In practica, procesul de disponibilizari va fi unul puternic politizat", a declarat Vasile Marica, presedintele Aliantei Bugetarilor Sed Lex.
Citeste articolul complet in Gandul
Mai multe despre:
#disponibilizari la stat#FMI#reducere salarii si pensii#salarii bugetari#sindicate
Pe acelasi subiect: