Cum arata piata muncii dupa primele sase luni din an: 60.000 de angajati in plus si salarii mai mari cu 10%
Piata muncii da semnale optimiste in prima jumatate a acestui an, odata ce numarul de salariati a inceput din nou sa creasca dupa doi ani de scadere, site-urile de recrutare sunt pline de oferte de joburi, iar salariile bugetate pentru candidatii cu anumite specializari sunt cu 10% mai mari decat in prima parte a anului trecut.
Firmele au inceput sa-si trimita din nou angajatii la training, pentru ca au ramas dupa doi ani de criza cu o generatie de oameni pentru care se simte nevoia de instruire.
Din ianuarie pana la finele lunii mai in economie au intrat 58.900 de salariati noi, efectivul total de salariati ajungand la 4,155 milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In perioada similara a anului trecut numarul de salariati a scazut cu 55.800 de persoane, pe fondul concedierilor operate de companii. "Miscarea de pe piata muncii este cu totul alta fata de anul trecut, insa cresterea se datoreaza fie unor majorari de salarii operate de companii, fie cresterii numarului de salariati. In continuare insa ne confruntam cu dificultati in gasirea de specialisti", este de parere Sorina Donisa, CEO in cadrul grupului de firme cu activitati in domeniul resurselor umane APT. In primele sase luni ale acestui an grupul APT a inregistrat o cifra de afaceri de 6,47 milioane de euro, in crestere cu 11% fata de anul trecut.
"Datorita modificarilor legislative se resimte o tendinta a angajatorilor de a prelungi misiunile de munca temporara ale angajatilor, de la 18 la 24 de luni, pentru ca noul Cod al muncii ofera aceasta posibilitate. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se manifeste si in urmatoarea perioada", a mai spus Donisa.
Si compania sibiana Trenkwalder, cu activitati in domeniul resurselor umane, a inregistrat o crestere de 30,7% a veniturilor incasate in prima jumatate a anului, ajungand la o cifra de afaceri de 10,98 milioane de euro.
Citeste si
Sase motive pentru care criza datoriilor din Europa nu s-a terminat