Sindicatele si patronatele reiau negocierile cu Emil Boc pe Codul Muncii
Sindicatele si o parte din patronate se vor intalni, miercuri, cu premierul Emil Boc pentru a continua discutiile legate de modificarea Codului Muncii, subiectele cele mai delicate fiind modul de aplicare a contractelor colective si disponibilizarile colective.
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, marti, dupa o intalnire intre liderii celor cinci confederatii sindicale, ca acestia au pregatit intalnirea de miercuri cu premierul.
"Sper sa finalizam discutiile pe punctele care vor fi dezbatute cu partenerii sociali si sa vedem argumentele reprezentantilor Guvernului privind articolele pe care nu doresc sa le accepte din propunerile noastre", a precizat Hossu.
Liderul Cartel Alfa a reamintit faptul ca propunerile sindicatelor si a unei parti din patronate privind modificarea Codului Muncii sunt in concordanta cu prevederile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si in spiritul memorandumul tehnic al organizatiei.
"Am discutat cu ceilalti lideri de confederatie pe articolele care s-au parcurs deja cu premierul si am pregatit justificarile pe punctele ramase nediscutate. Vom vedea care sunt punctele care raman in discutie si care sunt cele pe care premierul nu accepta sa le discute fiind decizia coalitiei", a mai spus Hossu.
Dupa discutia de miercuri dintre premier si partenerii sociali va urma o noua intalnire cu membrii coalitiei de guvernamant si discutii cu partenerii sociali in urma carora va fi finalizat un act normativ astfel incat Guvernul sa-l poata aproba si inainta Parlamentului prin procedura normala.
Potrivit lui Hossu, sindicatele nu au fost anuntate de reprezentantii Guvernului care sunt articolele de modificare a Codului Muncii aflate in divergenta totala.
"Banuim ca unul din punctele delicate este modul de aplicare al contractelor colective, iar un altul se refera la disponibilizarile colective, restul fiind deja parcurse partial sau total", a spus Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a spus, joi, dupa intalnirea cu premierul, ca au fost acceptate 17 propuneri de modificare a Codului Muncii formulate de partenerii sociali, in timp ce alte trei au ramas in discutie.
Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizeaza perioada de preaviz, care sa fie 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere, precum si cea care se refera la perioada de stagiu pentru absolventi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.
Una dintre cele trei propuneri ramase in discutie se refera la contractele pe perioada determinata, partenerii sociali propunand ca acestea sa fie "de regula" de doi ani si, in cazuri exceptionale, sa poata fi extinse si la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului.
O alta propunere se refera la perioada de proba, sindicatele propunand ca aceasta sa nu depaseasca 90 de zile, fie ca este vorba de functie de executie sau de conducere, si sa fie reglementata prin Contractul colectiv de munca. A treia propunere ramasa in discutie se refera la modul de aplicare a Contractelor colective de munca, a spus liderul "Cartel Alfa".
El a precizat ca sunt unele propuneri pe care premierul nu vrea sa le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate in intalnirea de joi, urmand sa fie anuntate ulterior.
Pe acelasi subiect: