Conduc adevarate branduri, dar ar putea fi inlocuiti in orice moment. Managerii pe care ii paste concedierea
Milioane de oameni le folosesc produsele si serviciile, dar nici macar unul nu plateste pentru ele. Acesta pare sa fie principalul motiv pentru care companiile pe care le conduc gigantii de mai jos trec de la extaz la agonie, in functie de preferintele consumatorilor, de actiunile competitorilor etc.
Twitter, Yahoo! sau Groupon sunt doar cateva dintre gigantii care reprezinta o imensa responsabilitate pentru oamenii care stau la carma lor. Actualii CEO ai acestor branduri risca insa sa-si piarda posturile daca nu vin cu inovatii in ceea ce priveste traseul organizatiilor.
Iata care sunt presedintii care maine ar putea parasi cele mai in voga branduri de astazi.
1. Dick Costolo, CEO-ul Twitter
Sa fii CEO-ul unei companii de IT nu este deloc un lucru usor. Dick Costolo a venit la conducerea microbloggingului dupa o perioada de management la Google. Astazi sarcina sa cea mai importanta este transforme Twitter intr-un business mult mai mare decat este la ora actuala. Sa fie mai mult decat un chat, mai ales ca la un moment dat investitorii au crezut ca Twitter ar putea deveni urmatorul Facebook.
2. Scott Thompson, Yahoo!
Noul director general al Yahoo! se afla deja agrenat in lupta cu protocoalele proxy. Thompson a venit la carma companiei la inceputul acestui an, dar presiunile actionarilor le simte inca din prima zi de mandat, noteaza Business Insider.
Thompson urmeaza sa concedieze cateva mii de angajati, lucru care s-ar putea sa-l coste ceva. Predecesoarea sa, Carol Bartz, si-a pierdut postul pentru ca nu a reusit sa creasca veniturile corporatiei. Acelasi lucru il va pati si Thompson, daca nu va putea face contrariul
3. Andrew Mason, Groupon
Desi este considerat cel mai mare site de reduceri din lume, primul care a reusit sa impuna goana dupa discout-urile online, Groupon prezinta cifre financiare cel putin ciudate.
Andrew Mason (CEO-ul brandului) a fost cel care a lansat in 2008 primul site de reduceri din lume, cu o promotie la pizza. Ulterior afacerea americana s-a extins in peste 22 de tari si si-a castigat consumatorii atat prin produsele si serviciile oferite la preturi extrem de reduse, cat si prin spatiile publicitare cumparate prin Google si Facebook. Astazi, compania a ajuns la peste 13 milioane de utilizatori.
In 2010, Groupon a inregistrat venituri de peste 550 de milioane de dolari, iar nicio alta companie online, precum Amazon.com, Google, AOL sau Yahoo nu a cunoscut o crestere atat de rapida, potrivit analistilor Forbes.
Potrivit Business Insider, Groupon parcurge astazi o perioada mai putin profitabila. Veniturile au inceput sa scada tocmai din cauza faptului ca, la ora actuala, in lume exista peste 500 de site-uri asemanatoare, dintre care 200 in SUA si 100 in China. Sau poate ca de vina este chiar Andrew Mason, care nu stie sa-si creasca businessul date fiind circumstantele. In aceste conditii, Mason ar putea fi inlocuit de un…om de afaceri mult mai experimentat.
4. Thorsten Heins, CEO-ul RIM
BlackBerry este smartphone-ul de ieri, vandut in 11 milioane de bucati in ultimul trimestru din 2011 (in comparatie cu cele 37 milioane de iphone-uri vandute de competitorul Apple). Doar un milion de tablete BlackBerry Playbook au fost comercializate de la lansare, scrie Business Insider.
In prezent, Heins cauta potentiali cumparatori, interesati de RIM, insa acestia intarzie sa-si faca aparitia. Mai mult, motivele pentru care cineva ar pompa bani in RIM nu prea exista, noteaza jurnalistii americani.
5. Tim Armstrong, CEO-ul AOL
Directorul AOL, Tim Armstrong probabil regreta lansarea Patch. Armstrong le-a promis investitorilor o noua strategie de management si de imagine, si asta de ceva timp. Promisiunile Armstrong au ramas insa in acelasi stadiu, iar acum actionarii vor sa faca ceva schimba in boardul organizatiei.
Armstrong ar face bine sa inchida odata Patch, platforma online de stiri care vizeaza diverse comunitati, in care a investit 140 milioane de dolari anul trecut si care n-a servit in interesul nimanui, potrivit Business Insider. In caz contrar, Armstrong ar putea sa-si ia gandul de la functia de CEO curand.