Afaceri cu morti fictivi. 2 fosti directori ai Institutului Marius Nasta, acuzati ca au facut facut business pe banii statului
Fostii directorii ai Institutului National de Pneumoftiziologie Marius Nasta au mari probleme de etica, care ar putea fi rezolvate dupa gratii. Procurorii Anticoruptie ii acuza ca au facut afaceri cu morti, pe banii statului. Au primit diverse fonduri dupa ce au raportat doar pe hartie ca le-au murit diversi pacienti.
Vreme de doi ani de zile, morga Institutului National Marius Nasta a fost in reparatii capitale asa ca toate necropsiile au fost facute intr-un alt corp de cladire situat intr-o alta zona a Capitalei. Ei bine, intreaga poveste s-a transformat intr-o afacere extrem de profitabila pentru fosta conducere.
Un banal SRL din cartierul Ferentari a castigat dreptul de a transporta pacientii morti pe o distanta de aproximativ un kilometru si jumatate. Spitalul a platit la inceput 260 de lei pentru fiecare decedat, iar mai apoi tariful a crescut la 620 de lei. In total au fost cam 200 de persoane. Numai ca patronul de la pompe funebre s-a plans la DNA ca le-ar fi platit comisione grase celor din conducerea institutului.
"Pentru a mi se atribui contractul majorat mi-a spus ca din valoarea totala a unei facturi care reprezenta transportul a zece decedati sa dau fie 1300, fie 1400 de lei. Personal i-am dat banii lui Radut Monica (fostul director administrativ n.r.) - 500 dE lei la fie ca factura emisa, iar diferenta pana la 1.300, 1.400 de lei lui Agheboaiei Daniel", afirma omul de afaceri Adrian Capatana.
"Nu cred in aceste acuzatii. poveste pare picanta pentru ca este vorba despre decedati", spune Alice Draghici, avocata fostilor directori.
'Procurorii anticoruptie au descoperit ca unii functionari ai Institutului nu aveau frica de Dumnezeu. Pentru un pumn de bani inventau morti pe banda rulanta. La fiecare pacient decedat cu adevarat, in scripte aparea unul imaginar.
"90 de oameni au murit intr-un an sau mai mult decat atat si evident ca decontarile s-au facut pe masura ce activitatea este prestata pentru ca acest contract nu putea sa opereze cu o frecventa o data pe saptamana sau bilunar pentru ca nu avea nimeni cum sa anticipeze cand se va produce decesul", a explicat avocata Alice Draghici.
Afacerea cu morti inventati i-a adus acestui magazin de pompe funebre din sectorul 5 al Capitalei incasari de zeci de mii de euro. Bani, pe care patronul care are deocamdata statut de martor, ar putea fi obligat sa ii returneze la finalul procesului ce va incepe la Tribunal peste cateva saptamani.